A2-rijbewijs afleggen met een motor van(af) 250cc? Binnenkort!

Goed nieuws voor A2’ers in spe: binnenkort zal het mogelijk zijn om het A2-rijexamen af te leggen op een motor vanaf 250cc in plaats van de momenteel minimaal vereiste 400cc. Op 5 mei 2020 heeft de Europese Commissie namelijk een nieuwe EU-richtlijn inzake rijbewijzen gepubliceerd, ter wijziging van Richtlijn 2006/126 / EG.  Eén van de wijzigingen daarvan is het verlagen van de minimale cilinderinhoud van motoren waarmee het A2-examen kan afgelegd worden. Lidstaten zouden de nieuwe regel ten laatste op 1 november 2020 moeten doorvoeren. 

De FEMA – Federation of European Motorcyclists’ Associations – heeft naar eigen zeggen jarenlang lobbywerk verricht om deze maatregel erdoor te krijgen, die vooral voordelen moet opleveren voor vrouwen, kleinere mannen, en al wie momenteel een rijschoolmotor moet huren omdat hun motor tussen A1 en A2 zweeft. Denk bijvoorbeeld aan eigenaars van een Kawasaki Versys-300, Yamaha MT-03, KTM Duke 390, etc. Vrouwen en korteren van stuk zouden volgens Zweedse en Nederlandse statistieken namelijk vaak te kampen hebben met te zware en te grote motoren om de manoeuvres op het praktisch rijexamen tot een goed eind te brengen.  

Dolf Willigers, secretaris-generaal van FEMA, licht de nieuwe info op hun website toe: “We zijn verheugd om te kunnen meedelen dat het binnenkort mogelijk wordt om de A2-rijtest te doen met een kwartliter. Dat is een verademing voor veel kleinere personen voor wie de huidige A2-testmotoren te groot en te zwaar zijn. We hebben er hard aan gewerkt om dit te bereiken. Het laat ook zien dat een belangenorganisatie voor motorrijders een verschil kan maken in wetgeving. ”

Bronnen: FEMA, EUR Lex

 class=
 class=

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki Ninja ZX-6R 636 24MY

Druijff Racing Specials Ninja ZX-6R 636

In goede handen is een uitbalanceerde supersport als deze ZX-6R een akelige luis in de pels van menig superbike, dat weet ook officiële Kawasaki racepartner

Motegi Japan

MotoGP-circuits: Motegi

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.