De Beeline Moto II is de tweede generatie van het minimalistische, simpel uitgevoerde alternatief voor een TomTom of Garmin op je stuur. Het slimme schijfje werkt als tweede scherm en staat in direct contact met de app op je telefoon waarin je een route kan laden. Wij namen ongeveer 2.500 kilometer lang de proef op de som.
Met een supersport en een uit de kluiten gewassen supermotard in mijn garage is er één ding dat altijd al voor problemen zorgt als ik ga rijden: een navigatiesysteem op het stuur bouwen. De Daytona 675R biedt nagenoeg geen ruimte aan de clip-ons of op de fraaie kroonplaat om een RAM-mount aan vast te maken. Op de Hypermotard 1100S is er dan wel ruimte zat, maar ziet zo’n enorm scherm inclusief bevestiging eruit als een steenpuist recht op je neus. Kan dat nou echt niet iets discreter?
Exact voor dat probleem ontwikkelde het Britse Beeline een minimalistisch navigatiesysteem. Oké, niet helemaal, eigenlijk deden ze dat voor fietsers, maar motorrijders en fietsers hebben op het gebied van navigatie schijnbaar genoeg overlappende wensen dat het systeem voor beide groepen soelaas kan bieden.

Voor marketingdoeleinden volgde toch nog een speciale ‘Moto’-uitvoering. Een relatief klein schermpje met vier knoppen aan de behuizing om te navigeren door de beperkte informatie die je naast de navigatie hebt. Die navigatie is overigens ook redelijk minimaal uitgevoerd.
Via een app op je telefoon geef je aan waar je heen wil rijden, eventueel met tussenpunten en op welke manier (snel/leuk). Naast een pijl die in de juiste richting wijst, krijg je vervolgens op de Beeline het aantal meters te zien tot de volgende afslag. Op een rotonde krijg je nog te weten de hoeveelste afslag je moet noemen. In de basis is dat het.
Deel twee
Voor de Moto II, die vorig jaar werd geïntroduceerd, is er zo te zien heel goed geluisterd naar kritiek van gebruikers van de eerste generatie Moto. De app bleef gelijk, maar het tweede schermpje werd grondig aangepakt. Door de zeer beperkte informatie die je van de eerste Moto kan aflezen, is het in sommige situaties namelijk gemakkelijk de verkeerde kant op te rijden. Op grote, ingewikkelde knooppunten op de snelweg, of middenin de hectiek van de grote stad gebeurt dat nog wel eens. Om dat probleem te ondervangen, heeft de Moto II een klein kaartje met routelijn gekregen. Zo zie je beter waar je heen moet, ook iets verder op de route.

Zodra je een afslag nadert zal het kaartje aanpalende wegen tonen, zodat je gemakkelijk een afslag eerder of later kan pakken mocht de afslag op jouw route geblokkeerd worden door wegafzettingen, om maar een voorbeeld te noemen. Als fervent gebruiker van de eerste Moto merk ik pas hoe vaak ik eigenlijk fout stuur als ik voor een kort rondje weer op pad ga na bijna 2.500 km met de Moto II op het stuur. Goh, dat kaartje is toch best handig… Verder voelt de Moto II in alles een stukje degelijker dan zijn voorganger.
‘Eén’ knop
Naast dat het scherm met 1,45 inch bijna de helft groter is dan het originele ontwerp, zijn de siliconenknoppen aan de zijkant verdwenen. Het hele scherm werkt nu als een knop op de onderliggende schijf, waarbij je boven, onder, links en rechts een knop hebt om mee te navigeren. Dat werkt ook goed, maar komt vooral stukken moderner over.

Enige minpunt in het ontwerp is de USB-C-poort. Op het eerste model werd gebruikgemaakt van contactpunten, om je navi zo water- en stofdicht mogelijk te kunnen bouwen. Nu zijn de knoppen weggewerkt maar wordt er ruimte vrijgemaakt voor een USB-C-poort die na een dag rijden over stoffige Franse landwegen al wat knarsende geluiden laat horen als we het apparaat ’s avonds aan de lader leggen. Misschien toch ook nog even investeren in rubberen afdichtdopjes voor een euro of drie via een van de vele online aanbieders.

Overigens gaat de batterij van de Moto II een stuk minder lang mee dan die van de I. Kon ik in het verleden weleens een week lang routes rijden met de 30 uur aan batterij van de Moto I, is de rijtijd van de Moto II slechts 14 uur volgens de fabrikant. Overigens is je telefoon waarschijnlijk toch al sneller leeg, want het navigeren vreet wel energie. Zeker iets om rekening mee te houden als je op pad gaat, want de back-up om terug naar huis te navigeren via Google Maps of een dergelijk alternatief is dan ook niet meer mogelijk.
Getest door: Tom van Appeldoorn
Prijs: vanaf € 199,99
Meer info: beeline.co
