Met het nieuwe importeurschap van Fantic in de Benelux komen er ook meteen een paar interessante modellen op de markt. Neem de naakte Stealth en de gekuipte Imola, beide leverbaar in zowel in 125 als 500cc uitvoering. Op die laatste is het nog even wachten en dus trappen we af met de Stealth 125.
Denk je aan ‘stealth’ dan denk je al snel aan ‘onzichtbaar’, maar het leuke aan deze 125 is juist dat het allesbehalve een onopvallende verschijning is. Waar dertien-in-een-dozijn doorgaans de mores is in dit lichte genre, blijf je om de Stealth opvallend veel rondjes draaien om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Van het geborstelde uitlaatje (met gaas), het 5” TFT-dashboard, de goudkleurige 41 mm upside-down vork, het radiale klauwtje, de fraaie ‘underslung’ swingarm; je kunt met gemak zeggen dat de Stealth 125 een verzorgde indruk maakt.

Waterskiën
Afijn, been over het zadel dan maar, want we maken ons op voor een flinke rit van liefst 500 mijl langs de Noord-Franse kust (waarover binnenkort meer). Het zadeltje is vrij hard, wat natuurlijk lekker is voor het gevoel met de machine, maar zich op de langere ritten wel gaat wreken.
Dat Fantic de Stealth 125 niet ziet als een makkelijk bijproduct, siert ze. De Italianen nemen deze kleine rakker bloedserieus, neem alleen al de verstelbare rem- en koppelingshendel en, helemaal bijzonder, het in twee standen te verstellen rem- en schakelpookje. Zo kan je ook met maat 45 prima uit de voeten. De zit zelf is wat vreemd; het stuur staat vrij hoog en de voetsteunen staan wat ver naar voren, alsof je aan het waterskiën bent. Dat is wennen, maar staat de interactie op stuurvlak verder niet in de weg.

Uit de kunst
Sturen doet de Fantic uit de kunst, niet alleen vangwege de 144 rijklare kilo’s, ook omdat het rijwielgedeelte allesbehalve broddelwerk is. Het mooie stalen buizenframe loopt over in aluminium schetsplaten, waar dan weer de mooie swingarm in scharniert. De vijfspaaks wielen rollen op Pirelli Diablo Rosso IV’s, ook niet bepaald B-keuze. En dat voel je.
De Stealth is mooi in balans: stuurt vederlicht maar niet nerveus. Qua afstelmogelijkheden ben je snel klaar, alleen achter kan je de veervoorspanning opschroeven. Logisch, ook Fantic moet op de kleintjes letten. Wel valt de voorrem een beetje tegen, de bite is wat glazig en mist doorzettingsvermogen.

Geen verschil
Het blokje zelf doet het met de marktconforme 15 pk precies zoals het A1-regelement dat vereist. Snel is het allemaal niet natuurlijk, maar de 125cc Minarelli vierklepper (sinds kort eigendom van Fantic) doet z’n werk met overtuiging. Mede geholpen door variabele kleptiming, waarmee het aanwezige koppel in ieder geval uit wordt gesmeerd over een zo groot mogelijk gebied. Op het knappe TFT-dashboardje kan je zelfs nog kiezen tussen een Road en Sport map, al lukte het mij niet echt het verschil te voelen. De jeugd van tegenwoordig zal het belangrijker vinden dat je het cockpitje kan koppelen aan je smartphone.

Conclusie
Als deze Stealth 125 een voorbode is van wat Fantic de komende tijd nog meer op de markt gaat brengen, dan ziet het er rooskleurig uit voor de Italianen. En voor ons. De Stealth onderscheidt zich met puike looks en een afwerkingsniveau waar veel van de gevestigde merken in dit segment toch met verwondering naar zullen kijken. Prijstechnisch zit de Fantic een tikje aan de hoge kant, zij het nog altijd een paar honderd euro goedkoper dan een Yamaha MT-125 om maar iets te noemen. Dat is gezien de gebruikte materialen goed te verdedigen. Kortom, motorrookies der Lage Landen, er valt iets te kiezen!
Plus- en minpunten
+ Het oog wil ook wat
+ Kwaliteit onderdelen
+ Italiaans
– Zadel vrij hard
– Zithouding is even wennen
– Voorrem valt tegen

Motor: 125cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde eencilinder
Boring x slag: 52 x 58,7 mm
Compressieverhouding: n.b.
Max. vermogen: 15 pk @ 10.250 tpm
Max. koppel: n.b.
Brandstofvoorziening: EFI injectie
Transmissie: zesbak, slipperclutch, ketting
Frame: stalen trellis, aluminium schetsplaten
Voorvering: 41 mm upside-down, niet verstelbaar, veerweg n.b.
Achtervering: monoshock, veervoorspanning instelbaar, veerweg n.b.
Voorrem: 320 mm schijf met ByBre vierzuigerremklauw (bochten-ABS optioneel)
Achterrem: 230 mm schijf met ByBre enkelzuigerremklauw (bochten-ABS optioneel)
Banden voor/achter: 110/70-ZR17 / 150/60-ZR17 (Pirelli Diablo Rosso IV)
Wielbasis: 1.355 mm
Balhoofdhoek/naloop: n.b. / n.b.
Gewicht: 144 kilo (rijklaar)
Zithoogte: 810 mm
Tankinhoud: 12,5 l
Prijs Nederland: € 6.549,-
Prijs België: € 5.490,-

Tekst Randy van der Wal • Fotografie Peter Naessens, Fantic