Producttest: Arai Tour-X5

Arai Tour-X5

Wist je dat Arai in omvang eigenlijk maar een kleine speler is in de helmenwereld, zeker in verhouding tot de mega-middenklasmerken? Vierhonderd mensen werken in dit familiebedrijf, meer niet. Terwijl iedere (handgemaakte) helm een bruto productietijd kent van liefst zeventien uur en daarbij door de handen gaat van 40 à 45 medewerkers. Natuurlijk, de verkoopprijzen van Arai zijn altijd aanzienlijk, maar naar verluidt maakt er door de productietijd en ultieme hightech vele malen minder winst te scoren dan uit lopende-band polycarbonaat helmen.

De Tour-X5 is de opvolger van de X4. Hoewel aangeprezen als hybride, vond ik de pasvorm altijd wat ‘crosserig’. Het vizier kende bovendien een te scherpe bolling (vervorming, lastige montage Pinlock), demontage geschiedde met schroeven en een crossbril paste lastig. En de ronde ingang was wat krap bij op- en afzetten. Niet alleen zijn deze pijnpunten uit de wereld op de totaal nieuwe X5, ook maakt deze helm een meer verzorgde, luxere indruk. Nodig ook, want voor het eerst prijst Arai zelf deze helm aan – na demontage van de zonneklep, met schroeven – voor naked bikes. Triumph gebruikt de X5 zelfs in zijn officiële fabrieksfotografie voor de Speed Triple R.

Arai Tour-X5

Tot ver boven de 200 km/u (handig, zo’n Ducati Streetfighter V4 S in de schuur) is van lift of instabiliteit geen sprake en de geluidsproductie zal niet veel luidruchtiger zijn dan die van een RX-7V, ondanks de veel uitgebreidere en effectievere ventilatie dan de voorganger. Het binnenwerk omvat het hoofd logischerwijs wat bescheidener dan een volle straat-Arai, maar is (Arai oblige) wel buitengewoon comfortabel. Ook stukken beter is het gezichtsveld en het Max Vision vizier dat scharniert met het perfecte VAS-A-systeem van de RX-7V.

Minder: de kinspoiler kruipt bij de lichtste aanraking omhoog en de rubberen neuskap is zinloos, tenzij je gok ter hoogte van je voortanden zit. De ophangingsconstructie van het vizier is (als bij de RX-7V) wederom een doordacht c.q. complex stukje techniek. Het vizier verwijderen is een peulenschil (dus geen kans om iets af te breken), het terug monteren vraagt in eerste instantie inzicht, geduld en gevoel, hoewel iedere expert met een blinddoek om het tegendeel zal bewijzen. Eenmaal gemonteerd zit het geheel wel loeistrak vergrendeld. Kortom: heb je een Streetfighter én een Multistrada, heb je genoeg aan één helm…

Getest door: Joost Overzee
Prijs: € 879,- (effen) • € 979,- (kleur deco)
Meer info: araihelmet.eu

Deel

Gerelateerde artikels

DNA Filters

Hoe doen ze het?!  DNA Filters

Schone lucht. Niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook zeer zeker voor je geliefde tweewieler. Het Griekse DNA Filters focust zich volledig op dit thema,