2023 komt aardig op stoom. Zo ook in Hinckley, want daar hebben ze op de vooravond van de Eicma de nieuwe Street Triple 765 voorgesteld. En dan veren we spontaan op, want hier op de redactie is zowat iedereen het eens dat de Street Triple 765 nog altijd één van de meest toonaangevende motoren in z’n genre is. Waarbij de vraag dus is of ze ‘m nog toonaangevender gemaakt hebben.
Jawel, vrij letterlijk zelfs. Want los van de vernieuwde, vrijer ademende uitlaat zou de typische driepitter sound nog beter moeten klinken. Maar dat is niet het belangrijkste nieuws, hoogstens een handig bruggetje. Triumph beweert immers dat ze alles wat ze intussen als motorleverancier in de Moto2 hebben geleerd overhevelen richting de Street. Voor de R basisversie betekent dit dat het motorvermogen met 2 pk stijgt tot 120 in totaal, maar op de RS en nieuwe Moto2-versie komen er 7 pk bij, goed voor 130 in totaal. Dat is gelukt met dank aan een nieuw gevormde verbrandingskamer, nieuwe zuigers, een hogere compressie (12,65 naar 13,25) en een betere doorstroming in het blok met nieuwe inlaatpoorten. Ook de nokkenassen en kleppen zijn vernieuwd. Door al die ingrepen steeg ook het koppel lichtjes tot 80 Nm.
Om de acceleratie verder te verbeteren is, los van dat extra koppel en vermogen, ook de versnellingsbak en eindoverbrenging aangepakt, lees ‘korter gemaakt.’ Voor rapper schakelen is elk model nu standaard uitgerust met de Shift Assist quickshifter.
Ook qua elektronica komt er een flinke update met geoptimaliseerde bochten-ABS die gelinkt is aan de rijmodi (Rain, Road, Sport op de R plus Track op de RS en Moto2), evenals de tractiecontrole voor alle modellen. Ook de wheeliecontrole is verbeterd. De R krijgt een iets minder uitgewerkt dashboard dat wordt overgenomen van de Trident.
De R-versie moet het ook met iets minder hoogwaardige vering stellen, met een Showa vork voor en Öhlins schokdemper achter.
De Moto2-versie, gelimiteerd op 765 exemplaren (met genummerd balhoofd en meer carbon opsmuk) krijgt volledig instelbare Öhlins voor en achter, Brembo Stylema remmen, waarbij de Moto2 ook nog eens clip-ons (!) krijgt naast een exclusief fluo kleurtje. Ook is de snuit is iets spitser en agressiever gemaakt.
De geometrie van de Street Triple Moto2 is aangepakt, met een steilere balhoofdhoek en kortere naloop, terwijl de achterkant iets omhoog is gebracht. Daarmee komt de zithoogte op de Moto2 op 839 mm (tegen 836 en 826 voor de RS en R) te liggen, maar er is een verlagingskit voorhanden voor wie dat te hoog gegrepen vindt.
De Moto2 duikt dus iets dieper het sportieve spectrum in, wat ook wordt vertaald in de Diablo Supercorsa SP V3-banden van Pirelli.
De RS krijgt net als de R een Showa voorvork, maar wel een hoogwaardiger type, en dus een meer uitgebreid TFT-dashboard . En dan nog het beste nieuws van alles. Hoewel Triumph Benelux nog geen prijzen heeft opgegeven, lezen we bij onze Britse collega’s dat de R-versie slechts £100 in prijs is gestegen. De prijzen van de RS en Moto2 konden we nog niet tegen de Euro houden, maar we gaan er vanuit dat ook de RS niet zoveel duurder zal geworden zijn. Mooi toch, in tijden van inflatie?