9 dingen die je (misschien) niet wist over de nieuwe Triumph Street Triple RS

1. Euro5, ook de 765 triple moet er mee dealen met een nieuwe dubbele katalysator. Om topvermogen en middengebied op peil te houden werden krukas, koppeling en balansas nauwkeurig bewerkt voor lagere roterende massa: 7 % reductie levert samen met nieuwe uitlaatnokprofiel en balanspijpen tussen de voorbochten 9% winst op in het middengebied, zowel qua koppel als vermogen.

2. Topvermogen stijgt van 121 naar 123 pk @ 11.750 tpm, topkoppel is nu 79 Nm (was 77) bij fors lager toerental: 9.350 tpm ipv 11.000 tpm. 1ste en 2e versnelling zijn korter.

3. Triumph gaat prat op de multifunctionaliteit van het TFT-dashboard. Buiten alle motorinfo ook connectiviteitsoftware voor koppeling met bleutooth voor GoPro, navigatie, telefoon en muziek én 4 verschillende lay-outs qua dashboard, in evenzoveel kleuren. Toerenteller afleesbaar? Nee. Wel goed: dashboard is kantelbaar.

4. Aan elektronica geen gebrek. Vijf riding modes: Road, Rain, Sport, Track en (zelf in te stellen) Rider, gekoppeld aan RBW-gasreactie (Rain, Road, Sport), tractiecontrole (Rain, Road, Sport, Track) en ABS (Road, Track).

5. Goede zaak: up and down quickshifter is nu standaard.

6. De 41mm Showa BPF-vork en Öhlins STX40 bleven hetzelfde, goed nieuws getuige het voortreffelijk palmares van de RS op stuurvlak. Brembo M50 Monoblocs, radiale ratio/span MCS-rempomp en Pirelli Diablo Supercorsa SP’s (nu V3) zijn ook van de partij. Droog komt de RS op 166 kilo.

7. Al het aanwezige kuipwerk is aangepast, noem het iets scherper vormgegeven. Seatcover is ‘hol’ à la R1/Panigale, vooraan vallen het iets grotere topkuipje en de nieuwe koplampen met DRL-verlichting op. De uitlaatdemper is hoekiger van vorm en heeft standaard een carbonfiber-eindkap.

8. Kleuren? Zwart of grijs. We snakken naar good old Appeltjes groen.

9. Enwakostdadan? € 13.800,- in Nederland en, hou je vast, € 11.500,- in België…

De hele test lezen van de Triumph Street Triple RS?

Deel

Gerelateerde artikels