Zo kies je de beste verzekering voor jouw motor

Een motor is, net als een auto of een woning, een kostbaar bezit. Maar het is ook vervoersmiddel en dat betekent dat er elke dag risico’s zijn waarbij jouw motor kan beschadigen. Want ook al kijk je zelf goed uit, je hebt ook met andere weggebruikers te maken.

Wil je een motorverzekering afsluiten dan sluit je deze (net als bij een autoverzekering) af op basis van je kenteken, schadevrije jaren, postcode, aantal jaarlijkse kilometers je gewenste dekking. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Alleen gaat er eigenlijk nog een traject aan vooraf.

Hoe kun je goed kiezen?

Er zijn in Nederland heel wat verschillende verzekeringsmaatschappijen. En ook al is het uitgangspunt hetzelfde, zijn er in de verschillende verzekeringen zeker wel verschillen. Verschillen in dekking en in prijs. Tarieven kun je niet zomaar één op één vergelijken. Daarbij zijn meer aspecten belangrijk. Zo kun je een verzekering afsluiten voor een nieuwe of een gebruikte motor. Maar ook kun je kiezen uit een WA motorverzekering, een WA+ of een Allrisk dekking. Voor het afsluiten eerst bepalen wat je wel of niet wil en daarna de motorverzekering vergelijken is een goede volgorde.  

Het verschil tussen WA, WA+ en Allrisk motorverzekeringen

Heb je een motor waarmee je de weg op gaat, dan is een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) dekking verplicht. Met deze WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die je aan andere weggebruikers aanbrengt. De verzekering dekt geen schade aan je eigen motor.

Een stapje hoger is de WA+ ook wel de WA beperkt casco motorverzekering genoemd. Deze verzekering dekt naast de schade aan anderen ook een aantal schades aan jouw motor. Dat wil zeggen schades die zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld storm en brand. Heb je door een ongeval schade aan je motor, dan is dit bij de meest WA+ verzekeringen niet gedekt.

Loop je liever geen risico, dan geeft de Allrisk motorverzekering je de meest uitgebreide dekking. Met deze verzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade die jij aan anderen toebrengt maar ook tegen schade aan je eigen motor. Bijvoorbeeld als je onderuit glijdt op een nat wegdek of wanneer je een ongeluk veroorzaakt en jezelf ook schade hebt.

Vergelijken doe je op premie, dekking en voorwaarden!

Het is best lastig om zelf verschillende verzekeringen te vergelijken. Dat komt omdat je om echt goed te vergelijken, naast de premie uiteraard ook de dekking mee moet nemen. Maar ook de voorwaarden! Deze laatst worden nog wel eens vergeten. Daarnaast is het verstandig om meerdere verzekeringen met elkaar te vergelijken. De beste manier is om je motorverzekering te vergelijken op basis van voorwaarden en dekkingen die je zelf kiest. Zo zie je de premie van verschillende verzekeraars die aan jouw wensen voldoen. Met een motorverzekering vergelijker kun je zelf bepalen wat je wel of niet wil verzekeren. Daarna kijkt de vergelijker naar de verschillen en kun je tot in detail meerdere motorverzekeringen vergelijken op premie, dekking en voorwaarden. Dit laatste is echt belangrijk omdat je zo kunt zien wat de verschillen in premie en voorwaarden zijn bij jouw gewenste dekking. Zo vergelijk je geen appels met peren en krijg je uiteindelijk exact de motorverzekering die goed bij je past.

Deel

Gerelateerde artikels

Motegi Japan

MotoGP-circuits: Motegi

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.

Hyosung Bobber GV125S

Hyosung komt met vernieuwde Bobbers

Het Koreaanse merk Hyosung heeft z’n 125 en 300cc Bobbers vernieuwd. Opmerkelijk aan deze Bobber-tweeling is dat ze nog steeds aangedreven worden door een V-twin.

Suzuki GSX-S950

Suzuki deelt nieuwe kleurtjes uit

Yep, het is weer die tijd van het jaar: in afwachting van het echte modelnieuws komen de fabrikanten alvast met de nieuwe kleurstellingen voor modeljaar