Yamaha R7 gelekt

Ergens in de Verenigde Staten heeft iemand bij Yamaha de serverdeur open laten staan, met gelekte R7 foto’s tot gevolg.

Yamaha teaset al een tijdje met de komst van een nieuwe Yamaha R7, die meer gemeen zal hebben met hun MT-07 naked dan de illustere superbike van twee decennia geleden die naar dezelfde naam luisterde.

Maar dat hoeft helemaal geen slecht nieuws te zijn. Want de nieuwe R7 zal de strijd aangaan met de Honda CBR650R, Kawasaki Ninja 650 en vooral de alom geprezen Aprilia RS660. De komst van de Aprilia lijkt het segment van middenklasse sportieve straatmotoren helemaal opnieuw te hebben aangezwengeld, waarbij het gapende gat van de verdwenen supersportklasse stilaan wordt opgevuld met een goedkoper alternatief.

Wat valt er op aan de hand van de gelekte foto’s van de R7? Om te beginnen de UPSD voorvork – de vraag is vooral hoe instelbaar die zal zijn – en de radiale remklauw en rempomp.

Nog opvallender is het afwijkende frame in vergelijking met de MT-07. Dat Yamaha niet simpelweg het frame van de MT-07 heeft overgenomen, geeft aan dat ze het menen met de sportieve ambities van de R7. Een stevig uitziend gedeelte van het frame rond het scharnierpunt van de achterbrug doet vermoeden dat Yamaha toch wat extra stijfheid heeft gezocht op plaatsen waar dat van belang is. De achterbrug wordt wel overgenomen van de MT-07, zo te zien.

De uitlaat is identiek aan die van de MT-07, wat betekent dat het blok van de MT-07 onveranderd blijft, al valt er met ECU’s heel wat aan te vangen, uiteraard. Hoewel het motorvermogen van 73,4 pk van de MT-07 ruimschoots volstaat om sportief aan je trekken te komen, ligt het topvermogen van de RS660 toch een dikke 20 pk hoger.

Het uiterlijk is heel erg geënt op de ter ziele gegane R6, en dat is goed nieuws: ook de R7 ziet er gelikt uit. De centrale koplamp die in de luchthapper is gemonteerd is een detail dat al bekritiseerd wordt, maar wij vinden in elk geval dat de R7 er top uitziet.

Op 18 mei wordt er meer informatie gelost, dan weten we meer over het elektronicapakket en de prijs. We vermoeden dat die laatste ergens tussen die van de MT-07 en de Aprilia RS660 zal liggen, wat rijd(st)ers met sportieve ambities en een kleiner budget weer een extra optie biedt.

Deel

Gerelateerde artikels

BMW M 1000 XR

BMW M 1000 XR: winglets en 200 pk

Na de S 1000 R en S 1000 RR wordt nu ook BMW’s sportieve allrounder overgoten met een flinke scheut M-saus. Dat betekent onder meer een setje vleugels. Op

Kawasaki Eliminator

Kawasaki lanceert nieuwe Eliminator

Het segment van de lichte cruisers lijkt wel aan een heropleving bezig. Royal Enfield boekt succes met de Meteor 350 (en grote broer Super Meteor