Yamaha R3 en R7 Cup Mettet: Ligtermoed oppermachtig, Raingard en Leduc behalen eerste winst

Yamaha R3 Cup Suos Ter Veld Megard

Bij de derde ronde van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup in Mettet was Thije Ligtermoed de grote winnaar in de R3 Cup. Hij wist daarin beide races te winnen. In de R7 Cup was de strijd tot de laatste meters spannend. Yannis Raingard won de eerste race terwijl de tweede race een prooi was voor Adrien Leduc. Beide coureurs mochten daardoor voor het eerst op de hoogste trede van het podium plaatsnemen.

Nadat het seizoen werd geopend in het Franse Croix-en-Ternois en de tweede ronde van de kalender op de Duitse Nürburgring werd verreden, trokken de coureurs van de Yamaha R3 en R7 Cup naar België. Op Circuit Jules Tacheny in Mettet werd de derde wedstrijd verreden. Het compacte circuit dat bekend staat om zijn mini-corkscrew is bekend terrein voor een aantal coureurs, maar ook de rookies lieten zien snel progressie te maken.

Yamaha R7 Cup

Yamaha R3 Cup
Een van die rookies is Viggo Mégard, en hij wist in de kwalificaties de snelste tijd te noteren. Hij was een fractie sneller dan Nyo de Vits, die net zoals Mégard in de eerste wedstrijden heeft laten zien over voldoende snelheid te beschikken maar ook een paar schuivertjes op zijn naam heeft staan. Beide coureurs kwamen ook in de kwalificaties ten val, maar waren desondanks sneller dan leider in het kampioenschap Thije Ligtermoed. Dat er nog meer kandidaten voor het podium waren bleek wel uit het feit dat de eerste acht coureurs binnen een seconde van elkaar wisten te kwalificeren, met Lars ter Veld, Indi Schunselaar en Timo Suos op de tweede startrij en Timo Aanraad en Zenno Bulté op een zevende en achtste startplek.

Yamaha R3 Cup Ligtermoed

De eerste race wisten Ligtermoed, Mégard en De Vits al snel een gaatje te slaan op de concurrentie. Het drietal liep iedere ronde iets verder uit en wisselden regelmatig van positie, waarbij Ligtermoed het meeste kopwerk voor zijn rekening nam. Het was ook Ligtermoed die als eerste de laatste bocht inging. Slim verdedigend ontnam hij Mégard en De Vits de kans om op het laatste rechte stuk naar de finish nog voorbij komen. Ligtermoed won de race voor Mégard en De Vits.

Ter Veld leek de vierde plaats op zak te hebben maar maakte een foutje en kreeg ook nog eens een tijdstraf van 20 seconden vanwege een jumpstart waardoor hij genoegen moest nemen met een negende plaats. Aanraad nam de vierde positie over maar moest alle zeilen bijzetten om Suos van zich af te houden, wat uiteindelijk lukte. Bulté werd daarachter zesde.

Yamaha R3 Cup Podium Race 1

In de tweede race zette Ligtermoed een tandje bij. Direct bij de start sloeg hij al een gaatje naar zijn achtervolgers en hij zou na 14 ronden onbedreigd als winnaar onder de zwart-witgeblokte vlag doorkomen. De strijd om de overige podiumplekken was om te snijden met Mégard, De Vits, Ter Veld, Suos en Aanraad. Veertien ronden lang werd er om iedere meter gestreden en dit keer was het Suos die het gevecht om de tweede plaats nipt voor De Vits wist te winnen. De vierde plaats was voor Mégard, Ter Veld werd vijfde en Aanraad zesde.

Yamaha R3 Cup Ligtermoed

Thije Ligtermoed verstevigde dankzij twee overwinningen zijn leidende positie in het kampioenschap: “Op zaterdag had ik een andere setting van de vering uitgeprobeerd, maar daarmee had ik niet het optimale gevoel met de motor. De eerste race heb ik hard moeten werken voor de overwinning. Voor de tweede race op zondag hebben we teruggegrepen naar de afstelling van vorig jaar en dat werkte beter. Ik zag al snel na de start dat ik een gaatje had en dat kon ik goed vasthouden zonder op m’n limiet te hoeven rijden.”

Yamaha R7 Cup
Geen Belg maar een Duitser noteerde de snelste tijd in de kwalificatie. Nico Tücks scoorde maximale punten op de Nürburgring en was ook in Mettet thuisrijders Loris Dekkers, Jaimy Deleersnyder en Adrien Leduc te snel af. De Franse Yannis Raingard noteerde de vijfde tijd en Ronald Beitler was met een zesde tijd de snelste Nederlander.

Yamaha R7 Cup

In de eerste race was Tücks goed weg bij de start en had na één ronde al een gaatje geslagen. Niet wetende dat hij al een voorsprong had opgebouwd nam Tücks alle risico’s en schoof daardoor in de tweede ronde onderuit. Het waren nu Dekkers, Deleersnyder, Raingard en Leduc die om de winst streden en continu van positie wisselden. Deleersnyder en Dekkers deden aanvankelijk het meeste kopwerk, maar het was Raingard die na 14 ronden als winnaar over de streep kwam. De jonge Fransman won daarmee zijn eerste race. Dekkers werd tweede voor Leduc, Deleersnyder greep net naast het podium.

Yamaha R7 Cup Leduc Deleersnyder

De tweede race kende hetzelfde vijftal dat om de overwinning streed. Tücks bleef dit keer in het zadel, maar het waren Deleersnyder en Leduc die om en om aan de leiding gingen. Leduc voerde de groep de meeste ronden aan maar Deleersnyder was sterk en nam in de laatste ronde de koppositie weer over. De winst leek voor het grijpen maar in de allerlaatste bocht voor de finish ging het bijna mis voor de regerend kampioen: bij het aanremmen kwam zijn Yamaha dwars en Deleersnyder werd uit het zadel gegooid. Ternauwernood bleef hij in het zadel maar de kansen op het podium waren verkeken.

Het was Leduc die ervan profiteerden en zijn eerste overwinning in de wacht sleepte. Dekkers werd opnieuw tweede, Raingard mocht op de laatste trede van het podium plaatsnemen. Deleersnyder eindigde met een vierde plaats wederom net naast het podium, Tücks werd vijfde. Dekkers verzamelde dankzij twee tweede plaatsen genoeg punten om Deleersnyder in het kampioenschap te passeren. Met twee punten voorsprong reist hij af naar de volgende wedstrijd in Assen.

Yamaha R7 Cup Leduc

Adrien Leduc wist vorig jaar ook te winnen in Mettet, toen nog op een lichte tweetakt in de Freetech klasse. Dit jaar liet hij zien het ook met een Yamaha R7 te kunnen: “Ik had zeker niet verwacht vandaag op de hoogste trede te staan, ik had gehoopt dit weekend met de kopgroep mee te kunnen komen en misschien zou er dan een podiumplek inzitten. Dat lukte op zaterdag al, maar in de tweede race had ik een betere start en kon ik het tempo van de kopgroep goed aan. Ik heb lang op kop gereden maar Jaimy haalde me in de laatste ronde voor de corkscrew in. Hij reed erg sterk en ik wilde vooral finishen en punten pakken, niet alle risico nemen om te winnen. Maar Jaimy maakte een foutje in de laatste bocht en daar profiteerde ik van. Ik heb echt genoten van de gevechten, het was een perfecte race!”

R3 Cup Uitslag Race 1
1 Thije Ligtermoed
2 Viggo Mégard
3 Nyo de Vits

R3 Cup Uitslag Race 2
1 Thije Ligtermoed
2 Timo Suos
3 Nyo de Vits

R7 Cup Uitslag Race 1
1 Yannis Raingard
2 Loris Dekkers
3 Adrien Leduc

R7 Cup Uitslag Race 2
1 Adrien Leduc
2 Loris Dekkers
3 Yannis Raingard

Tekst en fotografie Mariska Grob/Motografie

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan