Yamaha R125 Cup: Timo Suos de sterkste in Assen

Yamaha R125 Cup Suos 25 Aanraad 17

De vierde wedstrijddag van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart, op 26 augustus in Assen, was een prooi voor Timo Suos. Hij won de eerste race terwijl Matthew Luisman in de tweede race zijn allereerste overwinning op zijn naam schreef. Voor het dagklassement verzamelde Suos de meeste punten.

Voor de zomerstop was het Viggo Mégard die het klassement aanvoerde, met slechts één punt voorsprong op Timo Suos. Maar ook Timo Aanraad volgde het tweetal op de voet, terwijl nieuwkomer Matthew Luisman steeds dichterbij zijn eerste overwinning kwam.

Terwijl het op zaterdag 26 augustus in grote delen van Nederland nat was, werden de kwalificaties op de TT Junior Track in Assen op een droge baan verreden. Daarin was Viggo Mégard de snelste, met de andere rijders op de eerste en tweede startrij binnen een halve seconde. Naast hem op de eerste rij stonden Matthew Luisman en Timo Suos, op de tweede startrij mochten Lars Weterings, Luca van der Velde en Riccardo Bosgraaf plaatsnemen.

Yamaha R125 Cup Mégard 11

Race 1
Vlak voor de eerste race openden de hemelsluizen zich. In de R125 Cup wordt met één type band gereden, op zowel een natte als droge baan. Alleen in de eerste paar ronden viel de regen, en het was Mégard die de meeste vertrouwen in de set-up van zijn Yamaha had en een gat wist te slaan op zijn achtervolgers. Na een aantal ronden werd het droog en was het Suos die een tandje bijzette. Hij zette met succes de aanval in op Mégard en wist vervolgens een gaatje te slaan. Na 18 ronden kwam hij met iets meer dan twee seconden voorsprong over de finish, Mégard werd tweede. Weterings leek aanvankelijk goede papieren te hebben voor de derde plaats maar ging helaas onderuit. De strijd om de derde plaats ging vervolgens tussen Luisman, Bosgraaf, Van der Velde en Maxim Westra. Westra kwam in de eindfase ten val, en niet veel later schoof ook Van der Velde onderuit. Westra kon zijn weg niet meer vervolgen. Luisman eiste uiteindelijk de derde plaats op voor Bosgraaf, Aanraad werd vijfde. Van der Velde kon na zijn val zijn weg nog wel vervolgen en werd zesde, voor Daniel Wouda en Bart van Duinen.

Yamaha R125 Cup Luisman 55 Bosgraaf 26 Westra 23

Race 2
Ook in de tweede race ging de strijd om de podiumplaatsen tussen Mégard , Suos en Luisman. Het was Suos die kopstart had, maar al snel volgde een aanval van Mégard, die het lukte de kop over te nemen. Nadat Suos zich weer terug aan de leiding had weten te knokken was het een paar ronden later Luisman die de aanval inzette, om de leiding vervolgens niet meer af te staan. Suos bleef aan zijn achterwiel maar de rookie reed een sterke race die werd beloond met zijn eerste overwinning. Suos werd tweede, Mégard was iets teruggevallen en reed in een eenzame tweede helft van de race naar de derde plaats. Van der Velde en Bosgraaf vochten de strijd om de vierde plaats uit, die door Bosgraaf werd gewonnen. Aanraad reed onbedreigd naar de zesde plaats, terwijl Weterings, Wouda en Erik Bruns tot op het laatst in gevecht bleven om de zevende plaats. Weterings trok aan het langste eind en werd zevende, Bruns achtste en Wouda negende.

Yamaha R125 Cup finish

Dagklassement
Suos had dankzij een overwinning en een tweede plaats voldoende punten verzameld voor de overwinning in het dagklassement. Luisman mocht dankzij zijn sterke optreden in de eerste race en overwinning in de tweede race naar de tweede plaats van het podium en was de snelste rookie. Mégard werd derde. Mégard zag zijn voorsprong in de tussenstand omgezet worden in een achterstand, maar met de komende wedstrijden in Veldhoven en Assen op de kalender is de strijd nog helemaal open.

Uitslagen Assen 26 augustus
Race 1
1 Timo Suos
2 Viggo Mégard
3 Matthew Luisman

Race 2
1 Matthew Luisman
2 Timo Suos
3 Viggo Mégard

Dagklassement
1 Timo Suos
2 Matthew Luisman
3 Viggo Mégard

Tussenstand kampioenschap
1 Timo Suos                156 pnt
2 Viggo Mégard          148 pnt
3 Matthew Luisman   120 pnt

De volgende wedstrijd wordt verreden op kartcircuit De Landsard in Veldhoven op zaterdag 16 september

Yamaha R125 Cup Start

Tekst en fotografie Mariska Grob/MotoGrafie

Deel

Gerelateerde artikels