Yamaha ontwikkelt V8 op waterstof

In opdracht van Toyota Motor Corporation, dat reeds lang een partner is van het merk, heeft Yamaha Motor een 5-liter V8-motorblok voor auto’s ontwikkeld dat volledig op waterstof loopt. Hoopvol nieuws voor de toekomst van (tweewieler)mobiliteit.

In november vorig jaar kondigden Kawasaki Heavy Industries, Subaru Corporation, Toyota Motor Corporation, Mazda Motor Corporation en Yamaha Motor gezamenlijk aan dat ze in het streven naar koolstofneutraliteit besprekingen zouden beginnen voor het uitvoeren van gezamenlijk onderzoek naar brandstofopties voor verbrandingsmotoren.

“Waterstofmotoren bieden de mogelijkheid om koolstofneutraal te zijn en tegelijkertijd onze passie voor de verbrandingsmotor levend te houden”, verkondigde Yamaha Motor president Yoshihiro Hidaka. “Door samen te werken met bedrijven met verschillende bedrijfsculturen en expertisegebieden en door het aantal partners dat we hebben uit te breiden, willen we voorop lopen in de toekomst.”

De V8-waterstofmotor is gebaseerd op de 5-liter motor uit de Lexus RC F Luxe en levert met onder andere wijzigingen aan injectoren, cilinderkoppen en inlaatspruitstuk een vermogen van zo’n 450 pk bij 6.800 tpm en een maximumkoppel van 540 Nm bij 3.600 tpm.

Opvallend in het lastenboek is de term ‘Kanno Seino’, wat ‘sensuele (of opzwepende) prestaties’ betekent. Zo zou het 8-in-1 uitlaatspruitstuk van deze waterstofmotor een uniek harmonisch en hoogfrequent uitlaatgeluid produceren. Wij denken alleszins dat het werkt, want we kunnen niet ontkennen dat we toch lichtjes opgewonden raken van dit nieuws!

Deel

Gerelateerde artikels

Koopgids 2023

De KicXstart Koopgids 2023 is er!

De jaarlijkse KicXstart Koopgids is een unieke bundeling van alle motoren die in Nederland verkrijgbaar zijn: het meest complete modeloverzicht dat je kunt vinden, met

Honda ATC250R

Uit de oude doos: Honda ATC250R

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn,

KicXstart

De KicXstart website is vernieuwd!

Om het nieuwe jaar in stijl af te trappen, hebben we een gloednieuwe, supercomplete website gelanceerd! Vanaf nu kan je op Kicxstart.nl terecht voor de