Yamaha kiest voor groen aluminium

Yamaha

Sinds vorige maand maakt Yamaha voor de bouw van motorfietsen gebruik van zogeheten groen aluminium. Dat slaat uiteraard niet zozeer op de kleur van het aluminium, maar wel op het productieproces.

Het vervaardigen van aluminium bestaat uit de ontginning en het raffineren van aluminium uit het mineraal bauxiet. Gigantische mijnen en het chemische proces om aluminium uit bauxiet te onttrekken middels elektrolyse vraagt niet enkel veel energie en water, het is ook gigantisch vervuilend. In de wereldwijde strijd om vervuiling en CO2-uitstoot tegen te gaan zet Yamaha hun aluminiumleveranciers ertoe aan het materiaal duurzamer te vervaardigen.

Sinds februari van dit jaar maakt Yamaha gebruik van zogenaamd ‘groen aluminium’ in de 12 % tot 31 % van het totale gewicht dat aluminium in hun motorfietsen op de schaal zet, afhankelijk van het model. Daarbij gaat het vooral om de modellen met grotere cilinderinhoud.

Groen aluminium wordt geraffineerd met hernieuwbare energiebronnen om zo tot 60 % minder energie verbruiken en CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast gebruikt Yamaha nu al tot 80 % gerecycleerd aluminium, waarop het groene aluminium dus een aanvulling vormt.

Yamaha streeft tegen 2050 naar totale koolstofneutraliteit in hun bedrijfsactiviteiten. Naast milieuvriendelijker aluminium is er ook sprake van plantaardige harsen en recycleerbaar polypropeen. Zo worden alle Yamaha’s in de toekomst een stukje groener.

Deel

Gerelateerde artikels

MV Agusta Superveloce Arsham

MV Agusta Superveloce Arsham

Het lijkt wel alsof iemand bij MV in al z’n enthousiasme de Superveloce heeft verward met uit de kluiten gewassen Sinterklaaschocolade, een andere verklaring hebben

KicXstart december 2023

Knallend het nieuwe jaar in!

Knallend het nieuwe jaar in? Dan mag je natuurlijk de KicXstart Eindejaarspecial 2023 niet missen! Inmiddels een traditie, dit extra dikke decembernummer waarbij we op

KicXstart abonnement

Goede voornemens!

Goede voornemens? Je hoeft er eigenlijk maar één te onthouden: een abonnement op KicXstart! Niets meer missen van het laatste motornieuws, de mooiste reportages, de