Yamaha KicXstart R125 Cup: Ligtermoed debuteert met overwinning

Thije Ligtermoed heeft in Assen de openingswedstrijd van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam geschreven. Op de TT Junior Track in Assen was de rookie in beide races de concurrentie de baas.

Tekst en foto’s Mariska Grob

Vorig jaar was het een rookie die de eerste wedstrijddag van het seizoen in Assen wist te winnen. Dylan Czarkowski schreef in 2021 niet alleen de eerste wedstrijd maar ook het kampioenschap op zijn naam. Ook dit jaar lieten de nieuwkomers bij vrije trainingen voorafgaand aan het seizoen al zien snel te wennen aan de Yamaha R125. De gevestigde orde was dan ook al gewaarschuwd bij aanvang van het eerste weekend van het NK Junior Moto Racing op de TT Junior Track in Assen. Op zaterdag 9 april stonden er een vrije training en twee kwalificatietrainingen op het programma waarin de startposities voor de wedstrijddag op zondag 10 april zouden worden bepaald. Ondanks de vele regen- en hagelbuien zouden de meeste sessies op een droge baan worden verreden. De coureurs, 16 jongens en 1 dame, kunnen dit seizoen rekenen op de begeleiding van klassecoördinator Bob Withag, rijderscoach Leon Bovee en ondersteuning van voormalig Yamaha R125 coureur Koen Ligtenberg.

Rens Miedema was in de eerste kwalificatie de snelste op de baan, maar zag in de tweede training rookies Thije Ligtermoed, Viggo Megard en Timo Suos aan zich voorbij komen, alle drie afkomstig uit de Molenaar NSF100 Cup. Dat de Yamaha R125 Cup een prima doorstroming is voor regerend kampioen Ligtermoed en coureurs die qua postuur de kleinere racemotoren zijn ontgroeid zoals Suos en Megard werd maar weer eens bewezen. Megard verbaasde niet alleen de concurrentie maar ook zichzelf door polepositie te pakken, een tiende van een seconde voor Ligtermoed. Na samenvoeging van de kwalificatiesessies was het Miedema die de derde tijd had weten te realiseren, voor Suos, Riccardo Bosgraaf en Milan van der Veen. Op de derde startrij was het Lars Weterings met een zevende plaats voor Timo Aanraad, afkomstig uit de Open 125, en rookie Bart van Duinen.

Race 1

Het was Ligtermoed die als beste weg was bij de start van de eerste race en direct een gaatje wist te slaan naar zijn achtervolgers. Megard bezette de tweede plaats maar kreeg Suos en Miedema aan zijn achterwiel, terwijl ook Bosgraaf probeerde de aansluiting te vinden. Dat lukte hem niet alleen, hij wist ook eerst Miedema en vervolgens Suos te verschalken. Terwijl Ligtermoed onbedreigd naar de overwinning reed ging het gevecht om de tweede plaats tussen Megard en Bosgraaf en bleef spannend tot aan de finish. Uiteindelijk was het Megard die aan het langste eind trok en de tweede plaats veilig wist te stellen voor Bosgraaf. Suos werd vierde voor Miedema. Van der Veen werd zesde voor Aanraad, Van Duinen en Weterings werd negende. Merijn Schipper liet zien in de winter flinke stappen te hebben gemaakt en werd tiende. Hij wist nog net Tom van Beek achter zich te houden.

Race 2

Bij de tweede race was het wederom Ligtermoed die als snelste uit de startblokken schoot en door niemand bij te houden was. Hij zou wederom onbedreigd naar de overwinning rijden met een nog grotere voorsprong dan in de eerste race. Megard was als tweede weg en zou wederom het gevecht met Bosgraaf aan moeten gaan, die hem na een ronde al voorbij stak. Megard vocht zich terug naar de tweede plaats en Miedema wist de aansluiting te vinden bij het tweetal. Ook Suos en Van der Veen wisten de aansluiting te vinden en het beloofde een spannende strijd om de laatste twee podiumplaatsen te worden. Helaas voor Megard verdwenen zijn kansen op een beker toen met nog enkele ronden te gaan technische problemen roet in het eten gooide. Hij moest vanaf de zijlijn toekijken hoe uiteindelijk Bosgraaf het gevecht won en tweede werd voor Miedema. Suos noteerde nog wel de snelste rondetijd van de race maar finishte net buiten het podium op een vierde plaats. Achter hem wist Van der Veen nog net Aanraad achter zich te houden en vijfde te worden. Rookie Van Duinen eindigde op een prima zevende plaats voor Weterings en nog een rookie, Maxim Westra. Van Beek sloot de top tien af.

Ligtermoed domineerde bij de openingswedstrijd van het seizoen en na samenvoeging van de races was hij de duidelijke winnaar van het dagklassement en snelste rookie. Bosgraaf mocht mee naar het podium voor de tweede plaats en Miedema voor de derde.

Uitslag Assen 10 april

1 Thije Ligtermoed (+ snelste rookie)

2 Riccardo Bosgraaf

3 Rens Miedema

Viggo Megard zag met de finish in zicht een zo goed als zekere podiumplaats in rook opgaan. “Ik weet niet wat ik moet zeggen… Ik had nog nooit podium gereden en het was nu zo dichtbij!” De teleurstelling is begrijpelijk, maar Megard heeft duidelijk laten zien wat hij in zijn mars heeft en zal zich vast nog vaker om de podiumplaatsen bemoeien.

Thije Ligtermoed is weliswaar rookie, velen zagen hem als favoriet. Die rol moet je echter nog wel even waarmaken en dat is precies wat hij deed. “Het plan was om gelijk vanaf de start tempo te rijden en dan maar hopen dat je de rest niet meer ziet! In deze klasse zijn bandenwarmers toegestaan, dat was ik niet gewend en maakt het een stuk makkelijker. Dat doel is dan ook bereikt!

De tweede wedstrijd van het seizoen wordt verreden op zaterdag 7 mei op circuit De Landsard in Veldhoven.

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.