Wildcard voor Randy van der Wal in R7 Cup Nürburgring

De derde ronde van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup werd verreden op het legendarische circuit van de Nürburgring. In de R7 Cup nam leider in het kampioenschap Jaimy Deleersnyder het op tegen gastrijders Nico Tücks en Randy Van der Wal, terwijl in de R3 Cup de jonge honden Kas Beekmans, Thije Ligtermoed en Jayant Chote wederom de strijd om de podiumplekken uitvochten.

Na de eerste ronde van het kampioenschap te hebben verreden op het Franse Croix-en-Ternois en de tweede ronde in het Belgische Mettet trokken de coureurs van de Yamaha bLU cRU R3 en R7 Cup powered by KicXstart naar het schitterende circuit in de Duitse Eiffel. Dit weekend was de R7 Cup extra powered by KicXstart, want hoofdredacteur Randy van der Wal was één van de gastrijders. De andere was Nico Tücks, vice-kampioen van de Duitse Yamaha R7 Cup. Hij kent het circuit als geen ander en het was aan de ongeslagen leider in de tussenstand, Jaimy Deleersnyder, om zo snel mogelijk zijn spoor te volgen. 

In de kwalificaties op zaterdag liet Deleersnyder zien een snelle leerling te zijn en zette hij, vlak achter Tücks, de tweede tijd op de klokken. Randy van der Wal toonde zijn ervaring als motorjournalist door direct snel rond te gaan op de voor hem nieuwe R7. Hij noteerde de derde tijd, voor Sem Ligtenberg die een fractie sneller was dan Sander van de Wal en Corine Brandhorst.

In de Yamaha R3 Cup waren er geen gastrijders maar de strijd om de podiumplaatsen zou er niets minder spannend om zijn. Thije Ligtermoed liep tijdens vrije trainingen op vrijdag een diepe schaafwond aan zijn linkerknie en een pijnlijke pols op, maar de hechtingen in zijn knie weerhielden hem er niet van de snelste kwalificatietijd te noteren. Leider in de tussenstand Kas Beekmans zette de tweede tijd op de klokken voor Jayant Chote, die weer volledig was hersteld van een eerdere schuiver tijdens het flattracken, en zijn volledige kunnen weer liet zien.

Na de kwalificaties werd er op zaterdagavond in het kader van teamspirit en motorbeheersing een contest gehouden waaraan alle bLU cRU coureurs deelnamen. Doel was het zo traag mogelijk afleggen van een slalomparcours op een elektrische Yamaha NEO’s scooter. Het was Jaimy Deleersnyder die overdags het snelste was maar ’s avonds het traagst.

Yamaha R3 Cup

Zoals verwacht ging de strijd om de overwinning van de eerste race tussen Beekmans, Ligtermoed en Chote. Negen ronden lang werd er van positie gewisseld, en tot aan het laatste rechte stuk bleef het spannend wie er als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door zou komen. Het was uiteindelijk Beekmans die met minimaal verschil voor Ligtermoed en Chote over de finish kwam. Om de vierde plaats werd gestreden door Tom Rolin en Ronald Beitler. Rolin had nagenoeg de hele race het kopwerk gedaan maar het was Beitler die in de eindfase toesloeg. Lars ter Veld werd zesde.

In de tweede race was de wind toegenomen en lukte het vrijwel niemand om zijn tijd te verbeteren, behalve Jayant Chote. Hij zette weliswaar de snelste rondetijd op de klokken maar na een spannend gevecht was het opnieuw Beekmans die er met de overwinning vandoor ging. Chote werd dit keer beloond met een tweede plaats, Ligtermoed werd derde. In de strijd om de vierde plaats mengde dit keer Ter Veld zich met Rolin en Beitler. Hij nam al snel de leiding van het groepje in handen om deze niet meer af te staan. Ter Veld werd vierde voor Rolin en Beitler.

Lars ter Veld versnelde zichtbaar in iedere sessie.

“Ik had hier nog niet eerder gereden en miste ook nog de helft van de eerste kwalificatie. Dat is extra lastig op dit circuit, want door de vele hoogteverschillen zie je bij veel bochten niet waar ze naartoe gaan en met de R3 kan je het jezelf niet permitteren een bocht te langzaam in te sturen. Maar daarna kon ik mezelf iedere sessie flink verbeteren en aan het einde van race 1 reed ik tijden die de groep voor me ook reed. Die kon ik in de tweede race dan ook voorblijven.”

UITSLAGEN R3 CUP

RACE 1

1 Kas Beekmans

2 Thije Ligtermoed

3 Jayant Chote

RACE2

1 Kas Beekmans

2 Jayant Chote

3 Thije Ligtermoed

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP

1 Kas Beekmans

2 Thije Ligtermoed

3 Jayant Chote

Yamaha R7 Cup

Tücks kreeg direct na de start van de eerste race Deleersnyder mee aan zijn achterwiel. Het lukte hem niet de snelle Belg af te schudden, maar Deleersnyder kon op zijn beurt de aanval voor de overwinning niet echt inzetten. Het was dan ook uiteindelijk Tücks die met een nipte voorsprong als winnaar over de streep kwam. Achter het tweetal waren het aanvankelijk Sem Ligtenberg en Sander van der Wal die de strijd om de laatste podiumplaats aangingen, maar het was Randy van der Wal die na een matige start al snel naar voren kwam en de derde plaats overnam. Ook Corine Brandhorst kende geen beste start van de race maar een goede tweede helft. Ook zij wist daarbij Ligtenberg en Sander van der Wal te passeren en in de eindfase zelfs een klein gaatje te slaan. Brandhorst werd vierde, Sander van der Wal vijfde en Ligtenberg zesde.

In de tweede race waren het wederom Tücks en Deleersnyder die het gevecht voor de overwinning aangingen. Deleersnyder zette een aantal keer de aanval in, waarop Tücks telkens weer counterde. Het bleef spannend tot aan de finishlijn, waar Tücks een honderdste van een seconde eerder zijn voorwiel overheen wist te drukken. Randy van der Wal verzekerde zichzelf wederom van een derde plaats. Sander van der Wal maakte dankbaar gebruik van de betere start van zijn broer en reed achter hem aan weg van zijn achtervolgers. Sander van der Wal werd onbedreigd vierde voor Brandhorst en Ligtenberg.

Gastrijder Randy van der Wal stond in beide races op het podium.

  “Het was van te voren lastig in te schatten hoe het zou gaan, ik kende de Nürburgring nog niet en had niet eerder op de R7 in deze set-up gereden. Door in de eerste training Corine te volgen, die de lijnen hier wel kent, kwam ik al snel op een aardige tijd uit en samen met Bob heb ik nog wat fijnafstelling van de Yamaha kunnen doen. Ook de start was nieuw voor me en die is op de Nürburgring best spannend, met een korte aanloop naar beneden op de overhaakse eerste bocht af. Eenmaal alleen rijdend kon ik snel het tempo opvoeren en opklimmen naar de derde plaats. De tweede race had ik een veel betere start en direct de derde plaats in handen. Het was een mooi weekend en goed om de mix van kameraadschap, spanning én ontspanning en professionaliteit  van de Yamaha R7 Cup zelf te kunnen ervaren.”

UITSLAGEN R7 CUP

RACE 1

1 Nico Tücks (G)

2 Jaimy Deleersnyder

3 Randy van der Wal (G)

RACE 2

1 Nico Tücks (G)

2 Jaimy Deleersnyder

3 Randy van der Wal (G)

TUSSENSTAND KAMPIOENSCHAP

1 Jaimy Deleersnyder

2 Sem Ligtenberg

3 Corine Brandhorst

De volgende wedstrijd van de Yamaha R3 en R7 Cup wordt op 1 en 2 juli op het TT circuit in Assen verreden.

Deel

Gerelateerde artikels