Wildcard: Neil Hodgson, Donington Park WSBK 2000

Hodgson en Walker, Donington Park 2000 Race 2

Het blijft een intrigerend gegeven, de wildcard, vooral omdat ze weleens voor verrassingen zorgt. We blikken dan ook met plezier terug op een aantal legendarische wildcard deelnames van de voorbije decennia.

Neil Hodgson reed van 1996 tot 1998 jaar in het World Superbike-kampioenschap – twee jaar bij het Ducati-fabrieksteam en één jaar bij Kawasaki – maar wist daar met slechts één podiumplaats geen indruk te maken. In 1999 keerde Hodgson dan ook terug naar het Verenigd Koninkrijk om er met het INS/GSE Ducati-team voor de BSB-titel te gaan.

Neil Hodgson WSBK 2000

Hodgson werd vijfde in 1999, won de titel in 2000 en zette zich dankzij zijn wildcards in de Britse rondes van het WSBK opnieuw op de internationale kaart. Er waren dat jaar drie rondes in Groot-Brittannië en in de eerste, op Donington Park, pakte Hodgson respectievelijk een overwinning en een derde plaats. De tweede Britse ronde vond plaats op Brands Hatch en daar behaalde hij, naast een tweede plaats (na Troy Bayliss en voor Chris Walker), opnieuw een overwinning.

Bayliss, Hodgson en Walker podium Brands Hatch 2000

In slechts drie optredens als wildcard dat jaar scoorde Hodgson 99 WSBK-punten, genoeg voor een twaalfde plaats in de eindstand. En voor een tweede kans. In 2001 keerde hij terug naar het wereldkampioenschap, dat hij in 2003 zou winnen aan boord van de Fila Ducati 999R.

Hodgson WSBK 2003

Deel

Gerelateerde artikels