Wie is … Jorge Martin?

Jorge Martin Sachsenring 2023

Wat goed is komt snel, en dat is zeker het geval bij Jorge Martin die zich in 2021 meteen al vanaf z’n MotoGP-debuut in Qatar in de voorste gelederen meldde met een pole en een podium … om er daarna in Portugal keihard af te gaan en acht botten te breken. Bij z’n terugkeer in Oostenrijk mocht de Martinator zijn (én Pramacs) eerste MotoGP-overwinning noteren. Ook dit seizoen strijdt ‘ie mee om de knikkers. Tijd voor een portretje van de Spanjaard met de brede smile.

Martin brak door in 2017 toen hij Enea Bastianini mocht vervangen bij het Del Conca Gresini Racing Moto3-team. Ondanks een blessure halverwege het seizoen behaalde hij negen podiumplaatsen en een eerste overwinning in de seizoensfinale in Valencia. In 2018 versloeg hij met zeven overwinningen Marco Bezzecchi in de strijd om de Moto3-titel, ondanks een nieuwe blessure halverwege het seizoen.

In 2019, kwam Jorge Martin terecht bij Red Bull KTM Ajo in de Moto2, het jaar erop was hij mee in de running voor de titel tot hij vanwege een positieve covid-test de dubbel in Misano miste en nog een aantal keer uitviel. 

Jorge Martin Moto2 2019

In 2021 werd de snelle Spanjaard MotoGP Rookie van het Jaar en logischerwijs waren de verwachtingen in 2022 dan ook torenhoog. Martin was dat seizoen onomstotelijk de pole master en verpulverde een aantal ronderecords, maar slaagde er niet in om te winnen.

Dit jaar is Martin opnieuw bloedsnel, wist hij al twee Sprintraces op zijn naam te schrijven en was hij Bagnaia recent ook te snel af in de hoofdrace op de Sachsenring. In Assen was het een ander verhaal, Martin crashte in de kwalificaties en moest genoegen nemen met de vierde startrij. Na een knappe inhaalrace kwam hij uiteindelijk nog als vijfde over de finish, op 1,9 seconde van winnaar Bagnaia. Had Martin gewonnen als hij op de eerste twee startrijen had gekwalificeerd? Dat zullen we nooit weten, maar de kans was groot.

Ook als Martin niet wint, weet hij (in tegenstelling tot de voorbije seizoenen) vaak in de punten te finishen, waardoor hij op dit moment de tweede plaats in kampioenschap inneemt. Zou 2023 het jaar van Jorge Martin kunnen zijn?

Jorge Martin Assen 2023

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan