Waarom je een Ducati 998 moet kopen?

In deze rubriek speuren we op tweedehandssites naar een interessante gebruikte motor die aan enkele voorwaarden moet voldoen: hij kost het liefst niet meer dan 5.000 euro (al maken we in dit geval stiekem een uitzondering) en mag geen al te hoge kilometerstand hebben (ook hier knijpen we dit keer een oogje dicht). Deze maand gaan we voor de Ducati 998, een hopelijk minder verbouwd broertje van het exemplaar waarmee Peter Muurman de wereld rondreed. 

Wat is het? 
Een pareltje uit het penseel van Massimo Tamburini, de geestelijke vader van de 916 waarop deze 998 als laatste in de rij ontegensprekelijk geënt is. Een spartaanse, maar bloedmooie machine die technisch gezien duidelijk geëvolueerd is ten opzichte van z’n Grote Voorbeeld. In het vooronder huist nu wel het Testastretta-blok (ofte ‘smalle kop’) dat eerder ook al in de 996(R) lag. Door de kleinere hoek waaronder de kleppen staan ten opzichte van de zuigers, konden de dubbele nokkenassen dichter bij elkaar geplaatst worden en werden de cilinderkoppen een flink stuk compacter. 

Wat moet ik weten?
Zo goed als de 998 en z’n voorgangers ook waren op het circuit, zo lastig te temmen waren ze op de openbare weg. Het type motor dat pas echt tot z’n recht komt als je ‘m bij z’n paardenstaart grijpt en snoeihard de sporen geeft. Verder lijden ze chronisch aan een zwaar te bedienen koppeling, elektrische problemen (zeker als de batterij ‘t ooit heeft begeven) en prijzig onderhoud – inclusief tweejaarlijks vervangen van de distributieriemen. Houd zeker een cent in je spaarsok voor onvoorziene kosten. 

Tips van experts
Staar je niet blind op een lage kilometerstand, in dit geval: gezien z’n leeftijd, kan je beter eentje vinden via een dealer (met garantie) of bij een particulier die een traantje wegpinkt als je z’n voormalige oogappel oplaadt. Stilstand is in dit geval problematischer dan een frequent gebruikte, maar goed onderhouden machine.

Ducati 998 (2002-2004)
L-Twin |998 cc | 123 pk |198 kg | 17 l. |
Prijs: ca. € 7.000

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.