Update voor Yamaha MT-10

Na vijf jaar trouwe dienst en aangevuurd door aangescherpte Europese emissienormen (Euro5, daar is ‘ie weer) werd het tijd dat de vlaggenschuit uit de Yamaha MT-vloot, de MT-10, werd afgestoft en opgefrist. En precies dat is wat ze bij Yamaha gedaan hebben.

Met de recente update van de MT-09(SP), XSR900 en MT-07 in gedachte zat een ‘nieuwe’ MT-10 er wel aan te komen, maar het moet toch gezegd dat ze in Iwata behoorlijk aan het doorpakken zijn wat betreft de MT-serie. Op zich niet zo gek, het zijn de beste paarden van stal wat verkoopcijfers betreft. Al geldt dat natuurlijk iets minder voor de MT-10, die in z’n rol als vlaggenschip een wat hoger prijskaartje aantikt. Over dat prijskaartje gesproken, op dat vlak weten we nog niets. Alleen dat de MT-10 in april bij de dealers zal staan. Maar het zal meer zijn dan de 15.999 euro die je voor de ‘oude’ neer diende te tellen. Wat opvalt zijn de iets rondere lijnen, het Transformer gevoel is iets teruggedrongen, en uiteraard is het niet alleen LED rondom maar doet de MT het nu ook met DRL-verlichting in het topkuipje.

Wat we verder weten is dat de MT-10 motorisch licht is aangepast, dat moest vanwege Euro5 maar het gaf de engineers ook meteen de ruimte om mede door lichtere, gesmede zuigers, en gecoate cilinderwanden de 998cc crossplane vierpitter wat efficiënter te laten opereren. De RbW-gasrespons is verfijnd, evenals de injectie. Ook aan in- en uitlaatzijde zijn er wijzigingen; het inlaattraject is aangepast voor meer koppel tussen 4.000 en 8.000 tpm en een voller geluid vanuit de airbox, en het titanium uitlaatsysteem is opnieuw ontworpen. Resultaat: 5 pk extra. De MT-10 is nu goed voor 165 pk bij (dezelfde) 11.500 tpm, het koppel piekt nu op 112 Nm in plaats van 111. Kleine verschillen, maar het is winst en dat is met het oog op de emissie-eisen op zichzelf al knap.

De wielbasis groeide 5 mm naar 1.405 mm, al blijft het nog wat gissen waardoor precies, het vermoeden is een langere swingarm. Het gewicht groeide, voornamelijk door het Euro5 approved uitlaatsysteem, met 2 kilo naar 212 kg rijklaar. Verder zien we de vertrouwde – opnieuw gekalibreerde – KYB opstelling rondom qua vering; een 43 mm upside down vork en eveneens volledige instelbare monoshock achter. Over de SP (met Öhlins Smart EC) rept Yamaha in dit stadium nog met geen woord. Andere aanpassing is – net als op de MT-09 – een radiale Brembo rempomp, de radiaal gemonteerde 4zuiger klauwen en 320 mm schijven zijn verder hetzelfde gebleven.

Aan elektronica geen gebrek uiteraard. Zo heeft de MT10 nu standaard een up/down quickshifter, 4 power modi variërend van een agressieve modus (1) tot een zeer softe (4) voor in de regen, een IMU om de hellingshoek afhankelijke tractiecontrole (5 st.) en ABS mee aan te sturen, Silde Control (SCS), Lift Control (LIF), regelbare motorrem (EBM) en 4 Ride Modes. In Mode A t/m D heeft Yamaha zelf alle elektronica voorgekookt, los daarvan kan je ook alles – op een nieuw 4,2 inch TFT-dashboard – naar eigen wens instellen.

Deel

Gerelateerde artikels

[