Uit de oude doos: Jumping Jack

Jack Middelburg 1982

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn, maar daar kijken we met de glimlach doorheen en we hopen van jullie hetzelfde.

In 1981 won Jack Middelburg de Britse 500cc Grand Prix en eindigde hij op de zevende plaats in de WK-eindstand. Het zou zijn beste seizoen ooit worden. Maar zijn mooiste overwinning was wellicht die van de TT van Assen in het 1980.

Zowel hij als Boet van Dulmen reden met een nieuw Nico Bakker-frame om de wegliggingsproblemen van hun Yamaha TZ500’s te verhelpen. Middelburg startte vanaf poleposition maar kon vanwege de vele schroeven en pennen in zijn been amper een duwstart maken en verloor dan ook onmiddellijk ongeveer twintig plaatsen.

Jack Middelburg TT Assen 1980

Hij zette dat echter snel recht en reed na één ronde al op de vijfde plaats achter Kenny Roberts, Randy Mamola, Johnny Cecotto en Graziano Rossi. In de derde ronde nam Jack de leiding over en zou zijn voorsprong uitbouwen tot zo’n twintig seconden. Papa Rossi zou tweede worden, met een kleine twee seconden voorsprong op Uncini.

Jack Middelburg, Boet van Dulmen en Wil Hartog vormden samen ‘de Grote Drie’ en behoren nog steeds tot de grootste circuitracers die Nederland heeft voortgebracht. In 1984 kwam Jack tijdens een race in Tolbert ten val en werd daarbij geraakt door een andere racer. Hij zou twee dagen later bezwijken aan de gevolgen. In deze halfuur durende docu van RTV Drenthe wordt uitgebreid teruggeblikt op zijn carrière.