Uit de oude doos: Honda ATC250R

Honda ATC250R

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn, maar daar kijken we met de glimlach doorheen en we hopen van jullie hetzelfde.

In de vroege jaren 70 lanceerde Honda de ATC of All Terrain Cycle, een nieuw voertuigconcept dat we nu beter kennen als een trike.  Met z’n dikke ballonbanden en beperkte vermogen was de oorspronkelijke ATC bijna schattig te noemen.

Enig probleempje: de Japanners waren in de jaren 80 verwikkeld een vermogenswedloop en er vond steeds meer (lees: krachtigere) tweetakttechnologie zijn weg naar de trike. Er gebeurden dan ook veel zware ongevallen met de intussen zeer krachtige driewielers, ze staan trouwens nog steeds bekend als een van de gevaarlijkste motorfietsen ooit gebouwd. De ATC ging namelijk sneller op z’n zij dan een dronken koe met een herseninfarct, meestal met de rijder eronder. 

Uiteindelijk kwamen de Japanse constructeurs vrijwillig een productieverbod overeen dat op 1 januari 1988 inging. De 1986 Honda ATC250R wordt nog steeds gezien als de ultieme trike. “We wilden je graag wat info over de concurrentie meegeven…”, aldus Honda nog in onderstaand promofilmpje, “… maar helaas, die is er niet!”

Deel

Gerelateerde artikels

Brno

Uit de oude doos: Circuit van Brno

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn,

Indian politie

Politie test Indians

Als toevoeging aan de vloot onopvallende surveillancevoertuigen overweegt het Team Motorondersteuning Politie Landelijke Eenheid de inzet van Indian motorfietsen. Dat lees je goed, het Team