Uit de oude doos: Bob McIntyre

Bob McIntyre

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn, maar daar kijken we met de glimlach doorheen en we hopen van jullie hetzelfde.

Robert McGregor McIntyre, beter bekend als Bob McIntyre of ‘Bob Mac’, begon zijn carrière in 1948 op het onverhard. Na een paar jaar stapte hij over op wegracen en in 1952 maakte hij zijn debuut op het Eiland Man. Nadat hij in 1953 de 350cc-race in de North West 200 won en daarmee zijn eerste internationale overwinning behaalde, benaderde AJS hem om deel te nemen aan het WK. Helaas stopte AJS eind 1953 met de competitie en werd McIntyre opnieuw privérijder.

In 1957 raakte Geoff Duke, toen fabrieksrijder bij Gilera, gewond aan het begin van het seizoen en stelde hij zelf McIntyre voor als vervanger. Die stelde niet teleur en won de TT Junior race met een nieuw ronderecord. In de Senior Race maakte McIntyre nog meer indruk door twee minuten en twintig seconden goed te maken op MV-vedette en wereldkampioen John Surtees, en na een ruim drie uur durende wedstrijd als eerste over de finish te gaan.

McIntyre zou in zijn carrière vier keer de North West 200 winnen en vijf Grands Prix, waaronder drie keer de TT. In 1962 won Bob McIntyre zijn laatste WK-race: de GP 250cc op het circuit van Spa-Francorchamps. Hij overleed datzelfde jaar aan de gevolgen van een crash met zijn Matchless tijdens de 500cc-race van het Britse Kampioenschap op Oulton Park in augustus 1962.

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan