Tweedehands: Triumph Tiger 1050 Sport (2013-2021)

Triumph Tiger 1050 Sport

Met de introductie van de Tiger Sport 800 moesten we keihard terugdenken aan de Tiger 1050 Sport die de Britten van 2013 tot en met 2021 bouwden. De opvolger van de Tiger 1050 stond in de schaduw van de Tiger 1200 die Triumph in 2012 lanceerde, maar bood de straatrijder wel een pak plezier.

Triumph had van de Tiger 1050 die in 2007 gelanceerd werd flink wat stuks verkocht en er was nog altijd een schare fans voor de redelijk geniale 1.050cc drie-in-lijn toen het Tiger-platform naar 1.200cc werd opgekrikt.

En dus besliste toenmalig productmanager Simon Warburton dat de Tiger 1050 met 17” gietwielen, een eendelig zadel en een enkelzijdige achterbrug (de standaard Tiger 1050 had een tweedelig zadel en dubbelzijdige achterbrug) nog wel een aantal modeljaren door kon. De Tiger 1050 Sport borduurde verder op het concept van rijplezier op stelten, waarmee hij zijn tijd ietwat vooruit was. In die periode was de KTM 990 SMT zo ongeveer zijn enige concurrent, al was de Oostenrijker wat radicaler van inborst.

Triumph Tiger 1050 Sport

Noem het een schot in de roos of luiheid, hoe dan ook veranderde Triumph de Tiger 1050 Sport gedurende de acht jaar dat hij in productie was eigenlijk niet meer heel rigoureus. Aan de ene kant kan een tweedehandsje daardoor wat tegenvallen omdat een model van een relatief recent bouwjaar op vlak van elektronica heel karig voor de dag komt, aan de andere kant pleit het voor de kwaliteit van deze motor.

Grote mankementen zijn er voor zover bekend niet. Wel noemen sommige eigenaars het zadel erg hard en het olieverbruik hoog, maar de meesten zijn vooral erg tevreden over het driecilindergeluid en -vermogen en de ergonomie die op grote Europeanen is afgestemd.

Triumph Tiger 1050 Sport

Door de jaren heen pakte Triumph het kuipwerk aan, waarbij met name de windbescherming werd verbeterd. Om de paar jaar werden er meer deflectoren toegevoegd of werden de panelen rondom neus en koplamp verbreed om de eerder toegevoegde winddeflectoren op te nemen in het design. Hierdoor zien de laatste modellen er een stuk volwassener uit dan de eerste. De grootste update volgde in 2016, toen de Tiger ride-by-wire met cruisecontrole, drie rijmodi en tractiecontrole kreeg.

De Tiger 1050 Sport is met 235 kg al geen lichtgewicht, maar doordat de brandstofvoorraad (20 l) hoog zit, voelt hij ook wat zwaar aan bij langzaam manoeuvreren. Ga je aan het sturen op snelheid, dan zal je merken dat deze Triumph ontzag wekt bij andere weggebruikers. Door de zitpositie zit je fier overeind en wat breder met je armen. Die houding helpt bij het tegensturen, dat kan deze Tiger wel gebruiken als je de bochten met wat meer snelheid aansnijdt.

Triumph Tiger 1050 Sport

Hoewel de standaarduitrusting zoals remmen en vering meer dan voldoende zijn voor een machine van dit formaat en gewicht, is de beperkte elektronica de voornaamste reden dat je kan afknappen op de Tiger 1050 Sport. Al kan dat ook juist zijn waarom je ‘m in je hart sluit, aangezien het een van de laatste generaties motoren is die zich ook zonder al die elektronica weet te redden.

Bij elke update werd de Tiger een tikkeltje sportiever, maar welk bouwjaar je ook op het oog hebt, je kan voor je aan het zoeken gaat best eerst even je bankrekening checken. Een tweedehandsje heb je niet voor een appel en een ei. Zelfs niet als de kilometerstand richting een ton gaat…

Vloeistofgekoelde drie-in-lijn • 1.050cc • 123 pk • 235 kg • 20 l • € 6.000 – € 10.500

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati Multistrada V2 S

Kort getest: Ducati Multistrada V2 S

Ducati heeft opnieuw flink geïnvesteerd in een compleet nieuwe Multistrada V2 (S) die een plekje krijgt midden in het segment van de avontuurlijke toermotoren. Nieuw

BMW R 12 G/S

BMW R 12 G/S: hightech klassieker

In 1980 introduceerden de Duitsers het concept van een enduro met cardanaandrijving, et voilà: de legendarische BMW R 80 G/S was geboren. Vijfenveertig jaar later