Twan Smits IDM Supersport kampioen!

Nog meer goed wegracenieuws, Twan Smits (19) is de nieuwe kampioen in het IDM Supersport. Met een overwinning en een derde plaats haalde de coureur uit Steenwijk voldoende punten binnen om zichzelf tot kampioen te kronen bij onze Oosterburen. Voor het eerst sinds 2016 heeft het IDM daarmee weer een kampioen uit Nederland!

Foto’s: Damon Teerink

Afgelopen zondag was de ontknoping van het IDM kampioenschap Supersport op het circuit van Hockenheim. Met een voorsprong van negen punten in het klassement begon Twan Smits zondag aan een spannende racedag. Kampioen worden was allerminst zeker want naast Smits maakten nog drie rijders kans op het kampioenschap, waarbij landgenoot Melvin van der Voort met 9 punten achterstand nog de beste papieren had. De Oostenrijkers Kofler en Gradinger maakten ook nog een kans met respectievelijk 13 en 31 punten minder dan klassementsleider Smits.

In de kwalificatie wist Twan Smits voor Van der Voort de snelste tijd neer te zetten en pakte zo zijn eerste pole position van het seizoen. Bij de start van race 1 wist Van der Voort net sneller weg te komen dan Smits en pakte de leiding. Gradinger en Kofler konden het hoge tempo van de beide Nederlanders niet volgen en haakten al snel af. In de zevende ronde nam Smits de leiding over en stond deze niet meer af. Uiteindelijk moest ook Van der Voort buigen voor het hoge tempo en nam genoegen met de tweede plaats. De derde plaats werd opgeëist door Gradinger die vlak voor Kofler over de finish kwam. Voor Twan Smits was deze overwinning belangrijk want hiermee werd zijn voorsprong in het klassement vergroot tot 14 punten. Een vierde plaats in de tweede race zou voldoende zijn om kampioen te worden.

Toch werd race 2 spannend. De race moest wel uitgereden worden, zonder daarbij al te veel risico’s te nemen. Direct na de start van de tweede race greep Gradinger de leiding voor Smits en Van der Voort. Smits bemoeide zich niet met de strijd aan de kop en nam genoegen met een derde plaats, een positie die hij lang vast wist houden. Vanaf de tweede helft van de race kwam de Kroaat Vugrinec naar de derde plek. Maar een paar ronde voor het einde was het Smits die P3 weer voor zich opeiste.

In de laatste ronde liet Smits zien dat hij niet voor niets titelkandidaat was en reed de snelste rondetijd van de race. Van der Voort won de wedstrijd voor Gradinger maar Smits eindigde als derde en stelde zo de titel veilig. Daarmee is de 19-jarige Smits in pas zijn tweede seizoen de eerste Nederlandse kampioen in het IDM sinds 2016.