Timo Suos verzegelt kampioenschap in Assen

Timo Suos

Timo Suos heeft in Assen het kampioenschap in de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam geschreven. Op de laatste wedstrijddag van het seizoen was Viggo Mégard de winnaar van het dagklassement, maar stelde Suos de titel veilig. Matthew Luisman mocht zichzelf uitroepen tot snelste Rookie van 2023.

Zaterdag 7 oktober

Race 1 De drie coureurs van de eerste startrij hadden een goede start en sloegen direct een gat naar hun achtervolgers. Mégard leidde de eerste helft van de race voor Suos en Luisman. Daarna zette Suos de aanval in en het lukte hem de kop over te nemen. Niet veel later slaat voor Mégard het noodlot toe als hij bij het opkomen van het rechte stuk de achterkant van Suos raakt en ten val komt. Luisman kan hem niet meer ontwijken en schuift ook onderuit. Beide rijders kunnen hun weg vervolgen maar Luisman valt later uit en Mégard komt niet verder dan een vijftiende plaats, wat hem slechts 1 punt oplevert. Suos rijdt onbedreigd naar de winst en scoort de maximale 25 punten. Om de overige podiumplaatsen wordt er op het scherpst van de snede gereden door Lars Weterings, Riccardo Bosgraaf, Timo Aanraad en Daniel Wouda. Pas op de streep verzekert Bosgraaf zich van de tweede plaats. Weterings wordt derde voor Aanraad en Wouda. Erik Bruns rijdt in een sterke race naar de zesde plaats, Luca van der Velde wordt zevende.

Race 2 In de tweede race neemt Suos direct de leiding in handen. Luisman, Bosgraaf en Mégard volgen. Luisman komt al vroeg in de race ten val en als Suos en Mégard het tempo opschroeven verliest Bosgraaf de aansluiting. Suos houdt het tempo hoog en Mégard kan geen aanval inzetten. Suos wint voor Mégard, terwijl Bosgraaf zich met hand en tand moet verdedigen tegen de aanvallen van Aanraad. Dat lukt en Bosgraaf weet de derde plaats veilig te stellen. Bruns wordt na een mooi gevecht met Wouda vijfde, Maxim Westra weet nog net Van der Velde achter zich te houden en zevende te worden.

Dagklassement Voor het dagklassement scoort Suos de volle 50 punten, Bosgraaf wordt tweede en Aanraad derde. Bruns mag mee naar het podium voor de beker van snelste Rookie. Mégard wordt met 21 punten vierde en ziet zijn achterstand in het klassement oplopen naar 44 punten. Daarmee lijkt het kampioenschap voor aanvang van de laatste wedstrijddag al zo goed als beslist.

Suos (25) en Aanraad (17)

Zondag 8 oktober

Race 1 In de kwalificatie is Mégard opnieuw de snelste en hij start de eerste race vanaf polepositie met Luisman en Suos naast hem op de eerste startrij. Mégard doet wat hij moet doen: winnen. Maar Suos rijdt een bekeken race op de tweede plaats. Hij weet Aanraad en Luisman achter hem te houden en stelt de tweede plaats en daarmee de kampioenstitel veilig. Aanraad wordt derde voor Luisman. Bosgraaf rijdt een eenzame race en grijpt de vijfde plaats. Wouda moet zijn uiterste best doen om Van der Velde achter zich te houden. Dat lukt en hij wordt zesde. Suos is in de tussenstand niet meer in te halen en definitief de nieuwe kampioen in de R125 Cup. Hij mag in de uitloopronde het kampioensshirt en de Nederlandse vlag in ontvangst nemen om het alvast te vieren. In het parc fermee wordt hij door de Yamaha-crew, familie en vrienden gefeliciteerd en Mégard toont sportiviteit door Suos direct te feliciteren.

Race 2 Ook in de laatste race is Mégard de sterkste. Suos dringt aan maar kan geen aanval inzetten: Mégard wint voor Suos. Bosgraaf ligt in de beginfase nog derde, maar Luisman herpakt zich na een matige start, noteert de snelste raceronde en neemt de derde plaats over van Bosgraaf. Vervolgens vindt Aanraad de aansluiting bij Bosgraaf, maar Bosgraaf staat zijn vierde plaats niet meer af. Wouda ziet halverwege de race Bruns aan zich voorbijkomen. Bruns maakt vervolgens geen fouten en wordt zesde voor Wouda en Van der Velde.

Dagklassement Mégard is de winnaar van het dagklassement voor Suos en Luisman, die ook de snelste rookie van de dag is. En niet alleen van de dag, ook in het kampioenschap is Luisman de snelste nieuwkomer.

Megard (11)

Kampioenschap
Seizoen 2023 van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart zit er alweer op. Het was een jaar waarin Suos en Mégard de hoofdrolspelers waren en nieuwkomer Luisman zich steeds vaker bij de top drie liet zien. Suos ziet zijn seizoen bekroond worden met het kampioenschap en verzekert zichzelf van de traditionele bijbehorende prijs: een Yamaha R3 in Cup-trim die door Yamaha Benelux een jaar lang beschikbaar wordt gesteld voor deelname aan de R3 Cup 2024. In het kampioenschap werd Mégard tweede, Timo aanraad derde en Matthew Luisman snelste Rookie. Zij zullen hun prijzen later dit jaar in ontvangst nemen tijdens de Yamaha Racing Benelux kampioenshuldiging.

Podium

Assen zaterdag 7 oktober
Race 1
1 Timo Suos
2 Riccardo Bosgraaf
3 Lars Weterings

Race 2
1 Timo Suos
2 Viggo Mégard
3 Riccardo Bosgraaf

Dagklassement
1 Timo Suos
2 Riccardo Bosgraaf
3 Timo Aanraad

Assen zondag 8 oktober
Race 1
1 Viggo Mégard
2 Timo Suos
3 Timo Aanraad

Race 2
1 Viggo Mégard
2 Timo Suos
3 Matthew Luisman

Dagklassement
1 Viggo Mégard
2 Timo Suos
3 Matthew Luisman

Eindstand kampioenschap
1 Timo Suos                291 pnt
2 Viggo Mégard          257 pnt
3 Timo Aanraad                      199 pnt

Snelste Rookie
Matthew Luisman 169 pnt

Start

Deel

Gerelateerde artikels