Suzuka 2013: de comeback van Schwantz

Nu is de 8 Uur van Suzuka altijd een immens spectaculaire race, maar in 2013 was hij nog net een tikje specialer. Dat jaar maakte de toen 49-jarige Kevin Schwantz zijn comeback, samen met andere ‘krasse knarren’ Yukio Kagayama (toen 39) en Noriyuki Haga (toen 38).

Niet alleen is de 8 Uur van Suzuka de kroon op de Japanse sportkalender, Schwantz won er ook zijn allereerste GP500-race. Het was dus de perfecte keuze voor zijn comeback. En aangezien de Texaan zijn hele 500cc-carrière op machines van de Japanse fabrikant heeft doorgebracht, kon hij uiteraard alleen maar aantreden met Suzuki.

Het drietal Schwantz, Kagayama en Haga reed naar een verbluffende derde plaats en moest enkel de teams Takahashi/Haslam/Van der Mark en Tsuda/Aoki/Brookes laten voorgaan. Bepaald niet slecht voor een stel gepensioneerde racers!

Ook in 2014 nam Schwantz deel, dit keer met het ‘Legends of Yoshimura’-team, aan de zijde van GP500-ster Nobuatsu Aoki en All-Japan kampioen Satoshi Tsujimoto (met wie Schwantz dertig jaar geleden ook al een derde plaats behaalde). In de beginfase van de race vocht Aoki om de eerste plaats, maar hij kwam op het snelste deel van het parcours ten val bij een inhaalmanoeuvre. De motor was helaas niet meer te repareren.

In 2018 was Schwantz opnieuw in Suzuka, maar dit keer als teammanager van Team Kagayama. Yukio Kagayama, Naomichi Uramoto en Joe Roberts stuurden de GSX-R1000R toen naar een elfde plaats.