Retro met ballen: Thruxton RS (+ 8pk/ – 6 kg)

Exact 50 jaar geleden is het, dat Malcolm Uphill tijdens de Isle of Man TT de grens van de 100 mph verpulverde op z’n productie Triumph Thruxton. En nu is het model nog steeds een vaste waarde in het gamma van de Britten én krijgt de RS-versie zelfs een make-over voor 2020.

Afgezien van z’n nieuwe zwarte of tweekleurige pakkie (met o.a. zwarte carters, Öhlins RSU achterveerelementen en zwart geanodiseerde wielen), pakt de Thruxton voornamelijk uit met cijfers en onderhuidse updates. Zo krijgt de RS radiale Brembo vierzuiger M50 Monoblocs, Metzeler Racetec RR-rubber én sleurt hij een forse 6 kilogram minder mee dan z’n voorganger.

Een deel van die afslankkuur valt toe te schrijven aan de Euro5-gekeurde 1200cc paralleltwin: die krijgt een lichtere krukas, hogedrukzuigers, herflowde poorten, een nieuw nokkenasprofiel en een hele rits lichtgewicht onderdelen: koppeling, balansassen, dynamo, magnesium kleppendeksel en dunwandige carters. Een gewichtsverlies dat zo’n 20% minder inertie veroorzaakt, waardoor het blok makkelijker toeren zal maken getuige ook de begrenzer die we nu 500 toeren hoger treffen. Opgeteld doet de nieuwe Thruxton RS het nu met 105 pk bij 7.500 tpm, oftewel 8 pk meer. Geen toename in koppel, maar het piekkoppel komt wel een stuk vroeger vrij: 112 Nm bij 4.250 tpm (t.o.v. 4.950 tpm op de ‘oude’).

Verder werden de drie standaard rijmodi (Rain, Road, Sport) geoptimaliseerd, zit er nu een USB-poort onder het zadel, en… blijft de analoge tellerpartij tot onze goedkeuring gewoon op z’n plek.

Deel

Gerelateerde artikels

Suzuki stickerset

Stickertuning voor GSX-8S en R  

De GSX-8S en zijn gekuipte broertje GSX-8R zien er sowieso al verre van verkeerd uit; maar omdat alles altijd beter kan komt Suzuki nu met

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 met de MT-01 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. Vanwege de prijs, het