Nieuwe BMW S 1000 R

We hebben even moeten wachten op de nieuwe BMW S 1000 R, de naakte versie van de RR Superbike, maar hier is hij dan.

De S 1000 RR krijgt een opvallend nieuwe jas. Naast een opgefrist uiterlijk, nu zonder asymmetrische koplampen, maar compleet uit LED’s opgetrokken verlichting, waarbij je optioneel voor adaptieve bochtenverlichting kan kiezen als je bij nacht en ontij wil gaan stunten.

Onderhuids verandert er danig wat, omdat het blok, het frame en de achterbrug nu overgenomen worden van de laatste generatie S 1000 RR. Zo levert het blok nu in Euro5-trim 165 pk (wat evenveel is dan z’n voorganger), en 114 Nm koppelbij 9.250 toeren, waarbij BMW gewag maakt van een sterker blok over het hele toerentalbereik. Het blok beschikt uiteraard over de variabele kleptiming (Shift Cam) van de S 1000 RR. Om het verbruik naar beneden te krijgen en tegelijk ook het geproduceerde geluid, zijn de vierde, vijfde en zesde versnelling langer geworden. Het uitlaatsysteem is ook nieuw en lichter dan voorheen. Naast de standaard slipperkoppeling kan je optioneel ook een elektronisch geregelde motorrem aanvinken op de optielijst, genaamd MSR.

Elektronisch zet de nieuwe R ook een stap vooruit, met een latere generatie IMU. Daar profiteert de standaard ABS Pro van om ook op hellingshoek het ABS beter te laten werken,  terwijl ook de Dynamic tractiecontrole verfijnd werd. Het nieuwe 6,5 inch TFT-scherm, met standaard connectiviteit,  is overgenomen van de S 1000 RR, waarbij je kan kiezen tussen verschillende interfaces die meer of minder info geven naargelang je die volgens je rijstijl nodig hebt. Of denkt te hebben. Zo kan je zelfs je hellingshoek aflezen als je dat wil. Verder beschik je standaard over drie rijmodi, met name Rain, Road en Dynamic, met wheely functie meteen standaard. Optioneel kan je de Dynamic Pro bestellen, waarbij je verder kan gaan en je ook motorrem kan instellen, de Launch Controle kan activeren of de Power Wheely functie kan gebruiken. De Dynamic Brake Controle helpt je bij de occasionele noodrem om de meubelen te redden. Voor wie in een heuvelachtige streek woont is er desgewenst ook standaard de Hill Start Controle, al is de quick shifter dan weer wel optioneel, net als een Hill Start Pro functie.

Ook qua rijwielgedeelte verandert er heel wat. Het frame en achterbrug zijn nieuw en – U raadt het al – quasi identiek aan de S 1000 RR, wat ook meteen een gewichtsbesparing van 5 kilogram met zich meebrengt en het rijklare gewicht op 199 kilogram laat afklokken. Daarmee claimt BMW de lichtste naked in z’n klasse. Met het M-pack kan je nog eens 4,8 kilogram overbood gooien dankzij, afhankelijk van je keuze voor gesmede, dan wel carbon wielen. Ook de veren worden overgenomen van de S 1000 RR, waarbij je optioneel de elektronisch gestuurde Dynamic Damping Controle kan kiezen. Het stuur is instelbaar en optioneel kan je ook 10mm hogere stuurklemmen monteren.

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van