MotoGP-circuits: Circuito de Jerez Angel Nieto

Jerez

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits. Voorafgaand aan elk raceweekend lichten we het circuit voor je uit. Dit keer: Circuito de Jerez Angel Nieto.

Jerez, het begin van de Europese campagne. Sinds ‘87 onafgebroken op de kalender en absoluut een van de hoogmissen. Moet op de bucketlist van iedere wegraceliefhebber. Bochtig baantje lag de Ducati’s nooit zo, maar de laatste twee jaar bleek de steeds beter sturende Desmosedici ook hier prima in z’n element. Getuige de overwinningen van Miller (‘21) en Bagnaia (‘22). De druk om te presteren ligt vooral bij de Spanjaarden.

Jerez Bagnaia 2022

Al in de jaren zestig organiseerde Jerez De La Frontera, het stadje waar het huidige circuit ligt, de ‘Trofeo de la Merced’. Deze straatraces trokken de beste motorrijders van die tijd aan, en locals als Angel Nieto, Ricardo Tormo en Sito Pons gingen er de strijd aan met internationale helden als Marco Lucchinelli, Barry Sheene of Jan de Vries.

Met een lengte van 4,4 km en 13 bochten (5 linker en 8 rechter) is deze GP in het bergachtige en zonnige Andalusië zowel een favoriet bij de fans als de rijders. Met zeven overwinningen is Valentino Rossi er recordhouder, voor Mick Doohan (4) en Dani Pedrosa (4).

Jerez

In mei 2018 werd het circuit officieel hernoemd ter ere van de in 2017 overleden Angel Nieto. Jorge Lorenzo, die in Jerez het meest polepositions op zijn naam heeft, kreeg datzelfde jaar ook een bocht toegewezen.

Vorig jaar was de winst voor Bagnaia, in 2021 schreef Jack Miller de overwinning op zijn naam en het jaar daarvoor was het aan Quartararo. Wordt het misschien een eerste Aprilia-overwinning voor Viñales? Die wist er in 2015 namelijk ook al goed de weg aan boord van zijn Yamaha YZF-M1…

Jerez

Circuito de Jerez Angel Nieto
• Lengte: 4,4 km • Bochten: L/R 5-8
• Breedte: 11 m • Langste rechte stuk: 607 m
• Ronderecord: 1.36.170 F. Bagnaia (2022)
• Gemiddelde snelheid: 165,5 km/u
• Topsnelheid: 300,8 km/u
• Winnaar 2022: F. Bagnaia (Ducati)

Deel

Gerelateerde artikels