MotoGP-circuits: Buddh International Circuit

Buddh

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits. Voorafgaand aan elk raceweekend lichten we het circuit voor je uit. Dit keer: Buddh International Circuit.

De Indische GP heeft om allerlei redenen aan een zijden gehangen en kreeg pas een paar weken geleden groen licht van de FIM en Dorna. Dat het zou weleens de voorbode kunnen vormen van een tumultueuze GP.

Voor z’n Indische debuutrace trekt de MotoGP naar het Buddh International Circuit, de zoveelste door Herman Tilke ontworpen baan. Afgaand op onboard-beelden heeft het circuit wat weg van Sepang en Shangai International Circuit (beide ook van de hand van Tilke) met ergens middenin een lange verkante bocht die doet denken aan de Arie Luyendijk-bocht op Zandvoort.

De baan zou de letter B moeten vormen, naar Buddh, de regio waar de baan ligt. Tilke valt dus in herhaling, want het Shangai International Circuit heeft de vorm van het Chinese karakter ‘shang’, naar Shangai.  We lazen ergens dat Lewis Hamilton de baan vergelijkt met Spa, maar wellicht was de Brit even voordien keihard in de bandenmuur gegaan of had hij een biertje te veel op. Cijfers hebben we niet gevonden, enkel dat zowaar Anthony West op een Marihu… Yamaha R6 het ronderecord op z’n naam heeft staan met 1.55.855, een rondetijd die ongetwijfeld aan diggelen gaat. Als het droog blijft tenminste.

Buddh

Voordat de race definitief bevestigd werd, was er een en ander te doen over de keuring van de baan. Zo zou de muur langs start/finish te dicht bij de baan staan, ook bij enkele bochten is dat het geval. De uitgang van de pits ligt ook gevaarlijk dicht bij de eerste bocht. Uiteindelijk allemaal geen punt voor Dorna en de FIM, zij duwden er op een drafje nog een aantal aanpassingen door zodat de lucratieve Indische markt veroverd kan worden met veel MotoGP-spektakel.

Omdat de MotoGP-rijders voor het eerst in India zijn, moeten we voor het gebruikelijke onboard-rondje dat je hier doorgaans te zien krijgt even creatief zijn. Bij de collega’s van Fast Bikes vonden we dit rondje van Ducati-testrijder Allesandro Valia op een Panigale, zo krijg je alvast een idee van de baan.

Buddh International Circuit, India
• Lengte: 4,96 km • Bochten: L/R 8-8
• Breedte: 12 m • Langste rechte stuk: 1.006 m
• Ronderecord: –
• Gemiddelde snelheid: –
• Topsnelheid: –
• Winnaar 2022: –

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan