Moby Grape – Motorcycle Irene

MotoKicX serveert elke donderdag een nummer over of met motoren in de hoofdrol. Deze week: Moby Grape met ‘Motorcycle Irene’.

De ode aan deze nobele onbekende – maar duidelijk appetijtelijke – deerne en die van haar Harley-Davidson, wordt doorspekt met motorgeluiden op z’n sixties gebracht door de vijf heren van Moby Grape in 1968. Een poppy rockbandje waar eigenlijk geen mooi verhaal over te vertellen valt: Simon Cowell-gewijs samengegooid vanwege hun individuele talent en hun Beatles-achtige jongenslook. Niks speciaal dus. Wel wonderlijk: ze hebben meer comebacks gemaakt dan Erik Buell; momenteel zijn ze aan hun achtste (!) actieve periode bezig.

Die vlijt lijkt lovenswaardig, ware het niet dat ze vooral de centen nodig hebben. Omwille van schulden hadden de heren alle rechten op hun groepsnaam al voor hun relatief grote succes verkocht aan hun toenmalige manager. Gooi daar nog wat drugsproblemen, ruzie, en twee bandleden met schizofrenie (na jaren van lsd-gebruik) tegenaan, en je weet dat ’t nooit meer goed komt…

There she sits a-smokin’, reefer in her mouth
Her hair hanging northward as she travels south
Dirty, on her Harley (but her nails are clean)
Super-powered, de-flowered over-eighteen Irene

Fotografie header: Archief A. Herl

Deel

Gerelateerde artikels

Mugello

MotoGP-circuits: Mugello

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.