Michael van der Mark naar BMW

Toch wel enigszins verrassend heeft Michael van der Mark bekend gemaakt Yamaha te verlaten en de overstap te maken naar het superbike team van BMW Motorrad, aan boord van de S 1000 RR.

Met de transfer naar BMW maakt de Nederlander een einde aan een vier jaar lange samenwerking met de Japanse constructeur, een periode waarin de 27-jarige Nederlander tot nu toe 20 podiumplaatsen, 3 overwinningen en 2 x winst tijdens de 8u van Suzuka op z’n palmares liet bijschrijven. Niet onverdienstelijk dus. Toch was Van der Mark toe aan een andere uitdaging, getuige het feit dat de wereldkampioen Supersport uit 2014 zelf het initiatief nam na dit seizoen uit te kijken naar een ander team. Mede door de goede contacten tussen zijn manager Laurens Klein Koerkamp en de Nederlandse Motorsport Director binnen BMW, Marc Bongers, was de switch snel beklonken. De Nederlander past goed binnen het BMW-profiel dat met twee ervaren rijders (Tom Sykes en Eugene Laverty, beiden 34) nu behoefte had aan in ieder geval één jonge rijder van topniveau. Die zijn schaars in het WK Superbike: Binnen het huidige veld van topcoureurs is alleen Toprak Razgatlioglu (23) jonger dan Van der Mark.

BMW is geen onlogische optie. Het team wordt ondersteund door de fabriek, een minimale vereiste voor een coureur van het kaliber Van der Mark, en de S 1000 RR heeft al laten zien de potentie te hebben om mee te draaien met de gevestigde orde. Daarbij zal Van der Mark het team binnenkomen met de status van ‘nr.1 rijder’ en kan hij de S 1000 RR volledig naar z’n hand zetten. Door de overstap naar BMW zal de 8 uren van Suzuka een stuk minder prominent op de kalender komen te staan, een race die hij al vier keer won. Wie z’n teammaat wordt bij BMW in 2021 is nog niet bekend, net als de coureur die plek binnen Pata Yamaha in zal moeten vullen. Yamaha bleek redelijk verrast door de aankondiging van Van der Mark, aldus Andrea Dosoli, eindverantwoordelijke binnen Yamaha voor het SBK-project. De Italiaan verwacht na de eerste vier wedstrijden, begin september, een vervanger te hebben gevonden. Loris Baz (Ten Kate) wordt genoemd, evenals Tom Sykes (BMW) en Cameron Baubier (Yamaha, MotoAmerica).

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki waterstof

Kawasaki demonstreert motorfiets op waterstof

Enkele dagen geleden heeft Kawasaki op het circuit van Suzuka enkele demonstratierondjes gereden met ’s werelds eerste motorfiets op waterstof. De ICE (Internal Combustion Engine,

wegmarkering

Innovatieve wegmarkering redt levens

Wie het voorbije jaar in de Eifel ging motorrijden, heeft op sommige plaatsen misschien al een nieuw soort van belijning opgemerkt die de veiligheid van