Matthew Luisman oppermachtig bij seizoensopener Yamaha R125 Cup

Yamaha R125 Cup Van Noppen voor Costantin

Het nieuwe seizoen van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart is geopend op de TT Junior Track in Assen. Matthew Luisman was de overtuigende winnaar van beide races. Rookie JayJay den Hoed werd in beide races tweede voor Lars Weterings.

In het weekend van 13 en 14 april ging het nieuwe seizoen voor de Yamaha racing bLU cRU Benelux coureurs van start. Terwijl de coureurs van de R3 en R7 Cup hun races verreden in het Franse Croix-en-Ternois, trapten de coureurs van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart hun seizoen af op de TT Junior Track in Assen.

Onder een gemoedelijk lentezonnetje begonnen de coureurs onder begeleiding van klasse coördinator Bob Withag aan hun eerste wedstrijddag. Kas Beekmans assisteerde bij de coaching.

Matthew Luisman maakte tijdens de kwalificaties zijn favorietenrol direct waar: als enige wist hij een rondetijd onder de 57 seconden te noteren. De tweede tijd werd neergezet door JayJay den Hoed, regerend Molenaar NSF100 Cup kampioen. De eerste startrij werd gecompleteerd door Lars Weterings. Erik Bruns, Luca van der Velde en Hugo van Noppen bezetten de tweede startrij.

Yamaha R125 Cup Start Race 1

Race 1
Den Hoed had een goede start en leek direct een gaatje te slaan, maar Luisman stelde na een matige start snel orde op zaken.  In de derde ronde nam hij de koppositie over en liep iedere ronde verder uit, om uiteindelijk met vijf seconden voorsprong de overwinning op zijn naam te schrijven. Den Hoed werd onbedreigd tweede, maar Weterings moest hard werken voor zijn derde plaats.

Hij had Van der Velde aan zijn achterwiel en werd in de eindfase nog ingehaald maar vocht zich weer terug naar de derde plaats. Uiteindelijk drukte Weterings zijn Yamaha een tiende van een seconde eerder over de finishlijn. Daarachter was er eveneens een mooie strijd: Van Noppen en Bruns vochten om de vijfde plaats. Nadat Van Noppen onderuit schoof, kon Bruns onbedreigd de vijfde plaats veilig stellen. Zesde werd Dyon van der Bie voor Nino Costantin en rookie Mika Tiemens.

Yamaha R125 Cup Den Hoed Luisman Weterings

Race 2
Wederom had Den Hoed een wereldstart en dit keer was ook Weterings beter weg dan Luisman. Net zoals in de eerste race had Luisman niet lang nodig om de koppositie in handen te krijgen en op zijn concurrenten uit te lopen. Ook de tweede race wist hij met overmacht op zijn naam te schrijven.

Den Hoed werd tweede en Weterings wederom derde, dit keer met ruime afstand op van der Velde. Bruns werd onbedreigd vijfde. Daarachter moest Van Noppen in de eindfase zijn zesde plaats nog goed verdedigen nadat De Bie zich los had weten te rijden van Costantin en snel dichterbij kwam. Dat lukte en van Noppen werd nog net als zesde afgevlagd.

Dagklassement
De uitslagen van beide races waren identiek en daarmee was Luisman de onbetwiste winnaar van het dagklassement voor Den Hoed en Weterings. Den Hoed mocht daarnaast de beker voor snelste rookie in ontvangst nemen.

Matthew Luisman trok in beide races de zege naar zich toe: “Ik zat vandaag goed op de motor en had geen last van zenuwen. Het ging allemaal eigenlijk wel gemakkelijk, behalve de start. Daar valt nog iets te verbeteren. Maar het waren 15 rondjes, dus ik wist dat ik het wel goed kon maken.”

Yamaha R125 Cup Luisman

JayJay den Hoed liet mooie races zien, maar weet ook waarin hij progressie kan boeken: “In beide races was de start goed, maar in de tweede helft van de races merkte ik dat het zwaar werd. De R125 is veel groter dan de NSF100 die ik gewend was. De meeste andere coureurs zijn een kop groter dan ik, en dan is het makkelijker om de motor de bocht in te ‘smijten’. Ik moet het hebben van soepel rijden, maar ga zeker nog meer aan krachttraining werken.”

Yamaha R125 Cup Den Hoed

Uitslagen Assen 13 april
Race 1
1 Matthew Luisman
2 JayJay den Hoed
3 Lars Weterings

Race 2
1 Matthew Luisman
2 JayJay den Hoed
3 Lars Weterings

Dagklassement

1 Matthew Luisman
2 JayJay den Hoed (snelste rookie)
3 Lars Weterings

De volgende wedstrijddag is op zaterdag 25 mei op kartcircuit De Landsard in Veldhoven

Yamaha R125 Cup Weterings voor Luisman

Tekst en fotografie Mariska Grob/Motografie

Deel

Gerelateerde artikels

Kawasaki Ninja ZX-6R

Kort getest: Kawasaki Ninja ZX-6R

Niet zo heel lang geleden dachten we de laatste supersport toch echt uitgezwaaid te hebben en nu staan de fabrikanten opeens weer in de rij

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er