Marc Márquez voor de derde keer onder ‘t mes. Komt ook 2021 in gevaar?

Even een flashback naar 19 juli 2020: na een fikse crash tijdens de Spaanse Grand Prix in Jerez de la Frontera, raakte Marc Márquez ernstig geblesseerd. Twee dagen later moest de regerende kampioen al onder het mes voor de breuk in zijn bovenarm. Superheldgewijs stond de Honda Repsol-racer het daaropvolgende weekend – op zaterdag 25 juli – alweer in de pitbox, voor de kwalificatiesessie van de tweede race op Jerez. Om vervolgens te merken dat het dan toch niet naar wens verliep en forfait te geven. Het rijden van de qualifiers zou zich nog wreken, zo bleek enkele dagen later: de plaat die zijn gebroken botten had moeten samenhouden, was zelf gebroken onder de inspanning, dus diende een nieuwe operatie zich aan op 3 augustus. En vanaf dat punt is het verhaal bekend: het herstel zou tot drie maanden duren en Márquez mocht een kruis maken over zijn seizoen. Dat de achtvoudige kampioen uiteindelijk zelfs op het einde van het seizoen niet present tekende – ruim voorbij de drie maanden aan revalidatie – deed her en der geruchten ontstaan. Zou de blessure dan toch ernstiger zijn dan gedacht? Wel, daar lijkt het alvast op: Márquez moest nog een derde keer onder het mes.

 class=
Marc Márquez, Andalucia MotoGP 2020

Derde operatie
Die nieuwe operatie is het gevolg van een zogenaamde ‘pseudoartrose’, of de ontwikkeling van een ‘nepgewricht’ als gevolg van het niet op tijd genezen van botbreuken. De breuk zelf groeit in een dergelijk geval niet mooi vast, waardoor er een ‘nieuw’ gewricht ontstaat, inclusief een nieuw scharnierpunt waar er geen hoort te zitten en de daarmee gepaard gaande pijn. Niet wat je als topatleet wil meemaken. Dus werd er, na een volledig seizoen aan de kantlijn, een stuk uit Márquez’ heup genomen om als verbinding tussen het bot van z’n arm te dienen in een poging om eindelijk voldoende botaangroei te krijgen.

Eind goed, al goed? Wel, zo eenvoudig is het niet: de revalidatie van een dergelijke ingreep duurt doorgaans vijf maanden. Wat mits enig rekenwerk zou betekenen dat Márquez ook de eerste races van volgend seizoen vanaf de zijlijn zal moeten volgen – en dus ook niet zal kunnen instaan voor de verdere ontwikkeling van Honda’s RCV. Honda won voor het eerst sinds hun terugkeer naar de GP-koningsklasse in 1982 geen enkele GP, dus alle hulp lijkt welkom…

Deel

Gerelateerde artikels

Mugello

MotoGP-circuits: Mugello

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.

BMW M 1000 XR

BMW M 1000 XR: winglets en 200 pk

Na de S 1000 R en S 1000 RR wordt nu ook BMW’s sportieve allrounder overgoten met een flinke scheut M-saus. Dat betekent onder meer een setje vleugels. Op