Kruz Company Yamaha SR500

Altijd leuk om weer eens bij de jongens van Kruz Company binnen te springen. Het ruikt er namelijk heerlijk naar lak, lasnaden, olie en tabak. Bovendien staan er altijd wel een of twee motoren te wachten om met de slijpschijf te worden bewerkt. En dan heb je ook nog Olivier en Brice, twee jongens die perfect in het plaatje passen.

Geschreven door Thierry Dricot Foto’s Thierry Dricot

 

Olivier en Brice staan op het punt de laatste hand te leggen aan een Yamaha SR. De klant had een vaag idee van wat ‘ie wou: het moest een soort mix worden van een kleine Japanse chopper en de Monster S4R die op de binnenplaats van de werkplaats stond. Hm, ga er maar aan staan. De eerste stap was om de Japanse cultuur wat beter te begrijpen – een inleving die twee weken in beslag nam, begon bij het ontbijt en tot ’s avonds laat duurde. Daarna werden de lijnen van de motor bepaald op papier, wat uiteindelijk vier pogingen heeft gekost.

Low rider
“Vervolgens werd de Yamaha donormotor geleverd. We waren aangenaam verrast: hij had al de juiste carburateur, en dubbele schijfremmen vooraan”, vertelt Brice.
“We bekeken de SR in profiel en besloten dat de voorkant 60 mm moest zakken. We hebben de voorvork aangepast en voorzien van progressieve veren. Zoals je van goede huisvaders mag verwachten, hebben we de motor daarna achteraan op houten blokken geplaatst om alles weer recht te trekken, want eigenlijk hadden we er een low rider van gemaakt – maar dan alleen aan de voorkant. De benzinetank heeft ons wel wat kopzorgen bezorgd. Ik wist precies wat ik wou hebben, maar dat was niet makkelijk te vinden. En toen ik de bovenkant opensneed om ruimte te maken voor de tankdop, heb ik de tankbodem opgeblazen. Goed lassen blijft een uitdaging. Vanaf het moment dat de tank op z’n plaats zat, hebben we de hele achterkant van de motor gezaagd om ‘m weer volledig op te bouwen met de gewenste vormen en onderdelen. En toen was het tijd om ons te concentreren op het zadel en het achterspatbord.”

22.000 euro
“De remmen bestaan uit twee schijven met Brembo klauwen die we van een Ducati Hypermotard geleend hebben, terwijl een Brembo RCS pomp het boeltje aanstuurt. De kleur van het spuitwerk werd gekozen op basis van de handgrepen en voetsteunen, die komen van IK Works. De voetsteunen werden trouwens ook aangepast, want ze zijn afkomstig van een Harley-Davidson en wegen bijna een kilo per stuk. We hebben ze maar volledig uitgehold.”
“Het topkuipje hebben we uit delen van een Honda CB750 Four gesneden, de zijpanelen zijn vervaardigd uit stukken metaal van een ouderwetse benzinepomp en voor de uitlaat kozen we voor een klein, huisgemaakt exemplaar in combinatie met een Supertrapp einddemper.

De Continental Road Attack 2 rubbers waren een bewuste keuze: ze liggen vaak om de velgen van classic bikes die het circuit op gaan, en zorgen voor een extra vleugje sportiviteit. Ook de plaats van het achterlicht was een bewuste keuze, montage van de nummerplaat aan de zijkant was uit den boze. De vermelding ‘500 Single Shot’ kwam er op vraag van de klant. Het totale kostenplaatje van deze motorfiets? 22.000 euro.”

Eencilinder mountainbike
Als we voor de Yamaha staan, zijn we vooral onder de indruk van zijn compactheid. Het lijkt wel een mountainbike met een grote eenpitter in het midden. Als we de eerste meters maken met de SR, valt ook meteen het lage gewicht op: dit is echt een pluimpje. De SR heeft nog niet op de weegschaal gestaan, maar hij moet ergens tussen de 120 en 140 kilo wegen. Hoewel de kracht van de eencilinder allesbehalve overdonderend genoemd kan worden, evolueerde de pk/gewichtsverhouding dankzij de verbouwingswerkzaamheden aardig in de goede richting. Het resultaat is een leuke, levendige fiets. Het zwaartepunt ligt zo laag dat je ‘m in elke bocht met één pink platlegt, de remmen zijn top en uiteindelijk willen we liefst een madeliefje tussen onze tanden steken en de kleine tank tot de laatste druppel leegrijden. Dat gevoel. Wat een leuke, originele machine is dit!

Deel

Gerelateerde artikels

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 met de MT-01 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. Vanwege de prijs, het