Door het verrassende samenwerkingsverband met grootmacht Kawasaki, zag het exclusieve Bimota zijn kans schoon een eigen archeologische vondst af te stoffen, de Tesi-naafbesturing uit de jaren negentig. Hoe dat uitpakt in combinatie met Japanse hightech supercharger-techniek? Dat zoeken we uit.
Door de huidige inmenging van Kawasaki kunnen de Italianen vrijelijk gebruikmaken van de complete Japanse motorische en digitale hard- en software, gekoppeld aan de naafbesturing die in de jaren tachtig door Pierluigi Marconi werd uitgetekend. De Tesi H2 is de eerste echt nieuwe spruit ontstaan uit het samenwerkingsverband, waarbij Bimota zich enkel hoefde te focussen op de swingarmophanging voor en achter en het stuursysteem.
Bij het uitrollen van de pitstraat van het circuit van Modena, voelt de Tesi onwennig aan. Bovendien voltrekt de eerste sessie zich onder koude, vochtige omstandigheden, wat het vertrouwen niet bepaald ten goede komt. Pas in de tweede sessie, met opgewarmde Bridgestones en wat meer circuitkennis, voel ik een klik met de Tesi.
Een van de redenen is het betrekkelijk geringe en laag geplaatste gewicht, de Tesi is met een volgetankte 219 kilo een stuk lichter dan een standaard Kawasaki H2. De Bimota verandert verrassend eenvoudig van richting en vloeit keurig door de snellere secties, wat ik me van een standaard H2 niet kan herinneren.
Ook al maakt de Bimota gebruik van dezelfde Brembo Stylema’s als de Kawa H2, toch remt de Tesi totaal anders. Hoe hard je ook vertraagt, de motor blijft vlak en strak als een plank. De voorkant duikt niet, waardoor je nooit veerweg tekortkomt, noch heeft de achterkant de neiging zich naar de hemel te willen richten. De Tesi laat zich uitzonderlijk laat remmen, mét behoud van absolute stabiliteit. Uiteraard is de Tesi voorzien van Kawasaki’s bochten-ABS, al zijn de parameters gefinetuned met het oog op de afwijkende voorgevel, het lagere gewicht en de kortere remweg.
Naarmate de sessies vorderen, raak ik meer en meer gewend aan de voorkant. Geen moment heb ik te maken met onderstuur of gebrek aan grip; alles verloopt voorspelbaar. Maar hoewel ik vertrouwen moet blijven opbouwen, weet ik de laatste 10 % niet hoeveel verder ik nog kan blijven pushen. Waarschijnlijk moet ik hiervoor aan de slag met de set-up.
Motorisch deelt de Tesi H2 exact dezelfde techniek met de (niet meer verkrijgbare) straat-H2 van Kawasaki. Bimota lijkt eindelijk geleerd te hebben om Japanse techniek te accepteren in plaats van eigenwijs te experimenteren met eigen injectiesystemen, zoals dramatisch werd gedemonstreerd door de SB8R (en al helemaal de Vdue tweetakt). Nadeel is wel dat het H2-blok gecertificeerd is volgens Euro4, en mede daardoor is uitgerust met het standaard, nogal uit de kluiten gewassen uitlaatsysteem.
Zelf reed ik de H2 en H2R racer voor het eerst tijdens de wereldwijde perstest in Qatar en was totaal uit het lood geslagen door de immense krachtsontwikkeling van de supercharger. Weliswaar heeft Kawasaki nadien de machine iets aangepast om te voldoen aan Euro4, maar met een gezonde 231 pk is de power nog altijd krankzinnig. In de eerste koude, vochtige sessie maakte de tractiecontrole – door een voorzichtige rijmodus – overuren.
Na een pitstop kon ik de volle modus inschakelen en kreeg de Tesi alle gelegenheid zijn verschillende persoonlijkheden te etaleren. De kick van de supercharger is ronduit verslavend, zowel qua power als geluid.
Conclusie: De Bimota Tesi H2 is niet ieders kopje thee. Weliswaar heeft hij zo ongeveer de beste Japanse techniek (zij het Euro4) aan boord, de naafbesturing zal voor sommige rijders simpelweg niet klikken. Bovendien is de injectie agressief bij lage toeren en zijn er – understatement van het jaar – goedkopere motoren die beter presteren. Maar als je een statement wil maken en op zoek bent naar waanzinnige power in een uitzonderlijk exclusieve jas, dan kun je maar beter snel zijn: er worden er 250 van geproduceerd. En wellicht belangrijker nog: geweldig toch dat er nog ontwerpers zijn die dit soort extravagantie bedenken én succesvol uitvoeren.
Plus- en minpunten
+ Hebzucht helpt
+ Exotisch geheel
+ Geniale Japanse techniek
– Het moet klikken
– Nogal aan de prijs…
– Frametechniek: oude wijn, nieuwe zakken?
Lees het volledige testverslag in de 2023 Koopgids
Bimota Tesi H2
Motor: 988cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde vier-in-lijn met supercharger
Boring x slag: 76 x 55 mm
Compressieverhouding: 8,5:1
Max. vermogen: 231 pk @ 11.500 tpm
Max. koppel: 141,7 Nm @ 11.000 tpm
Gewicht: 219 kg (rijklaar)
Zithoogte: 840 mm (20 mm verstelbare rijhoogte)
Tankinhoud: 17 l
Prijs Nederland: ca. € 76.800,-
Prijs België: ca. € 64.000,-
Tekst Adam Child • Fotografie Bimota