Komt (ook) Yamaha met noodoproepsysteem voor motoren?

Hoewel een automatische oproep naar de hulpdiensten intussen goed is ingeburgerd in de autowereld, lijken de motormerken een beetje achterop te hinken. Momenteel is BMW de enige producent die een soortgelijke dienst aanbiedt (het optionele eCall, na installatie te herkennen aan de rechthoekige SOS-knop op de rechter stuurhelft), maar de Duitsers zouden binnenkort wel eens een tweede speler op de markt mogen verwachten: Yamaha.

De Japanse motorbouwer heeft namelijk een patentaanvraag ingediend, waarop we de ‘usual suspects’ kunnen ontwaren – een serie gyroscopen en accelerometers die registreren of de motor is gevallen of een ongeval heeft gehad, evenals een centrale stuurunit. Als het systeem een ongeval registreert, dan wordt een automatische oproep naar de hulpdiensten gelanceerd (en een vooraf geregistreerde contactpersoon verwittigd), waarbij die ook de exacte locatie van het onheil krijgen doorgeseind.

Bovenop dat basisprincipe – dat BMW toepast – kan Yamaha’s noodsysteem ook dichtbijzijnde weggebruikers (zowel passanten als achter- of voorliggers) waarschuwen dat er iets is gebeurd: zowel de claxon als de vier richtingaanwijzers zullen bij een crash of ongeval instant geactiveerd worden. Hoewel het ‘slechts’ een patentaanvraag betreft, valt te verwachten dat we het systeem snel in het gamma zullen aantreffen. Kan allerminst kwaad, denken wij dan!

 class=
De patenttekening in kwestie.

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati DesertX Rally

Ducati introduceert DesertX Rally

Met de slogan ‘Race Wilder’ – een mens moet íets verzinnen – lanceert Ducati een Rally-versie van de DesertX, die op een aantal cruciale punten

BMW M 1000 RR

Kort getest: BMW M 1000 RR

Terwijl aan de onderkant van de markt steeds meer charmante, lichte sportmoren hun opwachting maken, wordt het feestje aan de bovenkant steeds exclusiever en exotischer.

Aprilia RS 457

Surprise! Aprilia RS 457

Eerlijk gezegd zagen wij deze niet direct aankomen, de nieuwe Aprilia RS 457. Het kleine broertje van de RS 660 is speciaal uit de hoge hoed getoverd