Komt (ook) Yamaha met noodoproepsysteem voor motoren?

Hoewel een automatische oproep naar de hulpdiensten intussen goed is ingeburgerd in de autowereld, lijken de motormerken een beetje achterop te hinken. Momenteel is BMW de enige producent die een soortgelijke dienst aanbiedt (het optionele eCall, na installatie te herkennen aan de rechthoekige SOS-knop op de rechter stuurhelft), maar de Duitsers zouden binnenkort wel eens een tweede speler op de markt mogen verwachten: Yamaha.

De Japanse motorbouwer heeft namelijk een patentaanvraag ingediend, waarop we de ‘usual suspects’ kunnen ontwaren – een serie gyroscopen en accelerometers die registreren of de motor is gevallen of een ongeval heeft gehad, evenals een centrale stuurunit. Als het systeem een ongeval registreert, dan wordt een automatische oproep naar de hulpdiensten gelanceerd (en een vooraf geregistreerde contactpersoon verwittigd), waarbij die ook de exacte locatie van het onheil krijgen doorgeseind.

Bovenop dat basisprincipe – dat BMW toepast – kan Yamaha’s noodsysteem ook dichtbijzijnde weggebruikers (zowel passanten als achter- of voorliggers) waarschuwen dat er iets is gebeurd: zowel de claxon als de vier richtingaanwijzers zullen bij een crash of ongeval instant geactiveerd worden. Hoewel het ‘slechts’ een patentaanvraag betreft, valt te verwachten dat we het systeem snel in het gamma zullen aantreffen. Kan allerminst kwaad, denken wij dan!

 class=
De patenttekening in kwestie.

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er

KicXblog middelvinger

De middelvinger

De krokussen staan in bloei, de lammetjes springen door de wei, het sompige moeras (voorheen tuin) is eindelijk doorwaadbaar en de dijken worden stuk voor