Als het aan de Waalse regering ligt alleszins wel. De geruchten doen al jaren de ronde, maar sinds vanochtend lijkt er écht schot in de zaak te komen: Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) wist vanochtend namelijk een lening van 29,5 miljoen euro los te weken ten faveure van de Société du Circuit de Spa-Francorchamps.
Die lening maakt deel uit van een uitgebreider financieringsplan van 79,9 miljoen euro, waarvan 51 miljoen euro besteed zou worden om de mogelijke terugkeer van internationale motorraces in Francorchamps te bewerkstelligen. De aanvankelijke doelstellingen zijn alvast niet min: het EWC World Endurance Championship binnenhalen in 2022 en de MotoGP in 2024!
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Enkele snelle weetjes:
> Francorchamps was in 1920 voor het eerst het strijdtoneel voor gemotoriseerd racen. Toen heette de race nog de Coup de La Meuse, die volledig verreden werd op de openbare weg.
> De Raidillon werd in 1939 een kunstmatig aangelegde bocht, want de oorspronkelijke bocht, de Ancienne Douane, liep veel verder door naar links, gevolgd door een haarspeld naar rechts. Dat originele stuk weg ligt er nog steeds en je gebruikt het wanneer je naar de tribune bovenaan de Raidillon wil.
> Het absolute ronderecord op het oude circuit van Francorchamps (14,1 kilometer lang) staat op naam van Chris Amon en een March F1, met 3’27,4”, een gemiddelde snelheid van meer dan 260 km/u!
> In 1977 won Barry Sheene de GP van Spa op z’n Suzuki RG500 bij een gemiddelde snelheid (over de hele race) van 217,370 km/u. Tot op heden is dat de hoogste gemiddelde snelheid ooit afgeklokt tijdens een GP. Tijdens diezelfde GP zette hij ook de snelste gemiddelde rondesnelheid neer: 220,720 km/u.
> In 1979 werd het nieuwe circuit in gebruik genomen zoals we het nu grotendeels kennen. De GP500 van 1979 werd niettemin door de toprijders geboycot om veiligheidsredenen – en laat dat nu net de reden zijn waarom het nieuwe circuit werd gebruikt…
> De huidige baan is zeven kilometer en vier meter lang. Het ronderecord staat sinds vorig jaar op naam van Valteri Bottas: hij wist een rondje af te haspelen in een onwaarschijnlijke 1’46.286”
> De laatste GP-winnaar in Spa-Francorchamps was Wayne Rainey in 1990. De Amerikaan zou dat jaar ook z’n eerste wereldtitel winnen. Z’n snelste rondetijd was 2’45”. In de regen…