Komt Honda met V-Tec FireBlade?

Hoewel Honda met de VFR al sinds mensenheugenis een V-Tec systeem gebruikt op de Honda VFR 800, heeft het recent patenten ingediend voor een nieuw variabel kleppensysteem in een blok wat dat van een 1000cc Superbike moet zijn.

Variabele kleppen zijn niks nieuws, want Ducati, Suzuki, Kawasaki en recent ook BMW passen reeds variabele kleppen toe op diverse modellen in verschillende systemen.

Het ding is dat het V-Tec systeem zoals op de Honda VFR 800’s een systeem is dat enkel kleppen uitschakelt of activeert naargelang het toerental en niet het heuse V-Tec systeem zoals Honda het op z’n auto’s gebruikt.

Het systeem dat Honda nu heeft gepatenteerd lijkt sterk op BMW’s Shift Cam, waarbij de nokkenassen worden verplaatst om een andere kleptiming te activeren met een ander nokprofiel.

In tegenstelling tot BMW, zou het systeem van Honda zowel de inlaat- als de uitlaatkleppen bedienen, daar waar dat bij BMW enkel de inlaatkleppen zijn, plus het systeem is ook een stuk compacter, waardoor het qua omvang geen extra plaats zou innemen ten opzichte van het huidige FireBlade-blok. Nu zijn zo’n patenten, aangevraagd in de V.S. trouwens, geen garantie op een effectieve productie, maar waar rook is, is vuur…

Deel

Gerelateerde artikels

daytona

Hoe doen ze het: daytona

In de reeks ‘Hoe maakt u het?’ trekken we telkens naar een bedrijf in de motorbranche om uit te zoeken hoe een product gemaakt wordt.