KicXstart R125 Cup Berghem: Caenen mengt zich in titelstrijd!

Wisselende weersomstandigheden in Berghem zorgden voor verrassende uitslagen in de KicXstart Yamaha R125 Cup. Regenrijders toonden hun kunnen en profiteerden van foutjes van de titelkandidaten. Kjen Caenen hield het hoofd koel en wist beide races te winnen.

Tekst en fotografie: Mariska Grob

Met nog twee van de acht wedstrijddagen te verrijden kwamen de coureurs in actie op Circuit Park Berghem. Voor de tweede keer dit jaar maar nu op een andere lay-out. Spanning alom, niet alleen vanwege de voorspelde wisselende weersomstandigheden maar ook omdat leider in het kampioenschap Nick Roelfsema slechts 1 punt voorsprong heeft op Levi Badie. Roelfsema had zich tijdens de wedstrijd op Veldhoven al verzekerd van het Rookies kampioenschap, maar zou er in Berghem alles aan doen om ook een stapje dichterbij de titel in het overall klassement te komen.

Kwalificaties

De regenbuien trokken aanvankelijk aan het circuit voorbij en dus werd er gekwalificeerd op een droge baan. Was het in de eerste sessie zuiderbuur Badie die de snelste tijd noteerde, in de tweede sessie was landgenoot Caenen drietienden van een seconde sneller. Hij zou van polepositie vertrekken met Badie en Roelfsema naast hem op de eerste startrij. Kevin de Haan noteerde de vierde tijd voor de sterk rijdende Kay van Steenbergen en Colin Broesder.

Race 1

Voor de start van de eerste race kwam de voorspelde regen dan toch. Caenen, Badie en Roelfsema waren goed weg bij de start en sloegen direct een gaatje op de rest van het veld. Leider in de tussenstand Roelfsema was de eerste die een foutje maakte op de natte baan. Bij het aanremmen aan het einde van het langste rechte stuk verloor hij de controle over de voorkant. De motor had te veel schade om zijn weg te kunnen vervolgen. Niet veel later ging het op hetzelfde punt mis voor Badie. Hij kon zijn race wel vervolgen en zo kostbare punten voor het kampioenschap veiligstellen. Caenen kon de crashende Badie nog maar net ontwijken maar maakte verder geen fouten en wist met een voorsprong van drie seconden als winnaar over de streep te komen. Van Steenbergen reed gecontroleerd naar een tweede plaats, zijn beste prestatie van het seizoen en op veilige afstand van Luca de Vries. 

Race 2

Verdere regen bleef uit en zo werd de tweede race op een droge baan verreden. Caenen bewees onder alle omstandigheden hard rond te kunnen gaan op Berghem door ook de tweede race te winnen. Roelfsema en Badie vochten daarachter de strijd om de tweede plaats uit. Roelfsema wist in de eerste helft van de race de aanvallen van Badie af te slaan maar moest in de tweede helft toezien hoe Badie de tweede plaats opeiste.

Caenen was de verdiende ‘dagwinnaar’ in Berghem. Van Steenbergen mocht dankzij een zeer knappe tweede en vierde plaats mee naar de tweede trede van het podium (en snelste Rookie), de derde plaats was voor Badie. Hij neemt daardoor de leiding over in het kampioenschap en gaat met 11 punten voorsprong op Roelfsema en 18 punten op Caenen naar de laatste race in Assen. Er zijn nog 50 punten te verdelen. Kortom, kom naar Assen 5/6 oktober en beleef uit eerste hand de waanzinnige ontknoping in Nederlands ultieme talentenkweekvijver!

Caenen : ‘Ik vind het een fijne baan. Deze lay-out ligt me nog beter en ik had er vanaf het begin al een goed gevoel bij. Tijdens de races gaf mijn vader aan dat hoe ik reed voldoende was. Ik hoefde dan ook niet te veel risico te nemen en kon zelfs een beetje gecontroleerd de races uitrijden.’

Ayesh Remmers is een échte Rookie en verbaasde vriend en vijand door in de eerste race de snelste rondetijd te noteren en een vierde plaats te behalen: ‘Rijden in de regen gaat me eigenlijk altijd goed af. Ik heb veel getraind in de regen en terwijl anderen tijdens vrije trainingen nog wel eens op andere motoren of met regenbanden rijden, rijd ik gewoon altijd met deze setting. En dat werpt op een dag als vandaag zijn vruchten af.’

Uitlag Race1

 • 1. Kjen Caenen
 • 2. Kay van Steenbergen
 • 3. Luca de Vries

Uitslag Race 2

 • 1. Kjen Caenen
 • 2. Levi Badie
 • 3. Nick Roelfsema

Stand KicXstart Yamaha R125 Cup

 • 1. Nick Roelfsema     249
 • 2. Levi Badie  238
 • 3. Kjen Caenen          231
 • 4. Lucas Arends        178
 • 5. Kevin de Haan       175

Beste Rookie: Nick Roelfsema        238

Kalender: 5/6 oktober: Assen, TT Junior Track

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan

KicXstart juni 2024

Het is weer TT-tijd!

Lees alles (of nou ja, veel) over de komende Dutch TT in de TT Special van KicXstart. We stellen nog even kort alle rijders aan