Kawasaki gaat voor groene stroom

Net zoals dat bij de meeste motorfabrikanten het geval is hebben ze ook bij Kawasaki (g)een idee welke richting het uitgaat met de aandrijving van de motor van de toekomst. Nadat de groenen in Keulen al een elektrische Z voorstelden, kwam daar in Milaan de gekuipte Ninja bij. Daarnaast zet Kawasaki in op een hybride aandrijving en waterstof. En de Ninja H2 SX heeft een nieuwe koplamp. Een slimme koplamp.

Heel veel details werden er nog niet vrijgegeven over de elektrische Kawasaki’s, maar Kawasaki-president Hiroshi Ito liet op de Eicma wel verstaan dat de elektrische Z en Ninja (allebei gemaakt voor houders van een A1-rijbewijs) in 2023 beschikbaar zullen zijn.

Hybride

Terwijl alle motorfabrikanten wel met elektrische machines aan de slag zijn, is het aantal fabrikanten dat aan een hybride motor werkt bijzonder klein, om niet te zeggen beperkt tot Kawasaki. De hybride Kawa die in ontwikkeling is kan naadloos overschakelen tussen een verbrandingsmotor en een elektrische aandrijving. Volgens Ito kan dit model in 2024 aan de line-up worden toegevoegd.

Waterstof

De supercharged Ninja H2 die op waterstof loopt is nog een prototype. Of deze motor in productie gaat en zo ja wanneer is nog onduidelijk, dit prototype zit immers nog in de eerste testfasen. Dat Kawasaki inzet op elektrisch, hybride en waterstof wil niet zeggen dat Kawa’s met een verbrandingsmotor het licht aan het einde van de tunnel al zien. Ito meldde dat er voor 2024 en 2025 nog dertig nieuwe Kawasaki’s met een verbrandingsmotor in de pijplijn zitten, de helft daarvan is bestemd voor de Europese markt.

Het enige concrete nieuws van Kawasaki ging over de Ninja H2 SX die in 2023 een grootlicht assistent krijgt waarmee de motor (op basis van wat de geïntegreerde radar aan informatie ontvangt) automatisch kan schakelen tussen dim- en grootlicht. Die technologie tref je al in meerdere auto’s aan, maar is nieuw(s) voor de motorbranche.

Deel

Gerelateerde artikels

MV Agusta Superveloce Arsham

MV Agusta Superveloce Arsham

Het lijkt wel alsof iemand bij MV in al z’n enthousiasme de Superveloce heeft verward met uit de kluiten gewassen Sinterklaaschocolade, een andere verklaring hebben

KicXstart december 2023

Knallend het nieuwe jaar in!

Knallend het nieuwe jaar in? Dan mag je natuurlijk de KicXstart Eindejaarspecial 2023 niet missen! Inmiddels een traditie, dit extra dikke decembernummer waarbij we op

KicXstart abonnement

Goede voornemens!

Goede voornemens? Je hoeft er eigenlijk maar één te onthouden: een abonnement op KicXstart! Niets meer missen van het laatste motornieuws, de mooiste reportages, de