Homologatiespecials: Aprilia RSV Mille SP (1999)

Homologatiespecials zijn zo oud als het WK Superbike zelf. De eerste twee titels staan op naam van de Honda RC30, die het opnam tegen onder meer de Yamaha OW-01, maar die dingen komen al genoeg aan bod. Nee, wij hebben het hier over de motoren die uiterlijk nauwelijks verschilden van de standaardmotoren, maar onderhuids wel. Het soort motoren waarvan enkel de kenners wisten welk vlees er in (of onder) de kuip zat. Deze week: Aprilia RSV Mille SP (1999).

Toen Aprilia een stuk van de WSBK-taart wilde, ontwikkelden ze de RSV Mille. In navolging van de collega-Italianen kwamen ze al vrij snel met een homologatiespecial, de SP, waar slechts 150 exemplaren van gemaakt werden.

Het blok werd onder handen genomen door Cosworth en kreeg een andere boring en slag. De positie van het blok kon aangepast worden in het frame, en de balhoofdhoek en het scharnierpunt van de achterbrug waren allebei instelbaar. De kuipdelen waren vervaardigd uit carbon, verder was er een race-chip en twee uitlaatdempers in plaats van een enkele.

Al met al woog de SP bijna 25 kg minder dan de standaard Mille, mede dankzij lichtere wielen. Troy Corser en Noriyuki Haga, die later hun eigen special kregen, stuurden de Aprilia naar de nodige successen; maar de hoofdprijs in de vorm van een titel bleef uit.

• Wist je dat … Aprilia naast een Haga-replica ook een Edwards-replica van de Mille bouwde in 2004? Die kreeg een andere airbox, 57 mm gasklephuizen en andere Akrapovic uitlaten bovenop het op de MotoGP RS3 Cube geïnspireerde kuipwerk. Er werden er 50 gebouwd voor de Amerikaanse markt, een circuitdag met de Texas Tornado himself kreeg je er gratis bij.

Deel

Gerelateerde artikels