Herrezen uit de as: Top Mountain MotorCycle Museum

Het Oostenrijkse Top Mountain MotorCycle Museum werd in januari 2021 volledig verwoest door een brand, maar maakt zich nu al op voor zijn drukste zomerseizoen ooit.

Het museum werd in slechts tien maanden heropgebouwd, en dankzij de inspanningen van verzamelaars over de hele wereld opnieuw gevuld met buitengewone motorfietsen. Want helaas gingen in de brand uiteraard ook de 330 zeldzame motorfietsen voorgoed verloren.


Vanwege de schitterende ligging op de Timmelsjoch-pas in het hoogst gelegen skigebied van de Oostenrijkse Alpen (2.175 m boven de zeespiegel) trok het museum elk jaar duizenden bezoekers. “De brand was een enorme schok”, zegt Alban Schieber, die samen met zijn tweelingbroer Atila eigenaar is van het museum. “Maar we moesten naar de toekomst kijken.”

Grootvader Angelus Scheiber was een pionier op het gebied van toerisme in het Ötztal en plande met steun van het provinciebestuur in 1950 de eerste verharde weg over het Timmelsjoch, die de route van de oude muilezelhandel volgde.

Het idee was om ‘s morgens op de Ötztal-gletsjers te kunnen skiën en ‘s middags onder de palmbomen van Meran in Italië te kunnen uitrusten. De werkzaamheden begonnen in 1955 en de weg werd in juli 1959 geopend.


Twee generaties later zijn de Scheiber-broers, die trouwens ook eigenaar zijn van de weg zelf, zeer gelukkig dat ze de spirit van hun grootvader kunnen verderzetten en het Top Mountain MotorCycle Museum nu weer kunnen heropenen.

Deel

Gerelateerde artikels

Koopgids 2023

De KicXstart Koopgids 2023 is er!

De jaarlijkse KicXstart Koopgids is een unieke bundeling van alle motoren die in Nederland verkrijgbaar zijn: het meest complete modeloverzicht dat je kunt vinden, met

Honda ATC250R

Uit de oude doos: Honda ATC250R

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn,

KicXstart

De KicXstart website is vernieuwd!

Om het nieuwe jaar in stijl af te trappen, hebben we een gloednieuwe, supercomplete website gelanceerd! Vanaf nu kan je op Kicxstart.nl terecht voor de