Fffffast wint KicXstart GPmanager 2023! 

KicXstart GPmanager 2023


Voor het eerst in de geschiedenis van KicXstart GPmanager eindigde de strijd om wie zich de beste teammanager van het jaar mag noemen in een gelijkspel. Na het langste MotoGP-seizoen ooit, met zestig races en twintig Sprintraces, behaalden Fffffast Racing uit Emst en CC Team Savelkoulski uit Oirsbeek allebei 1.969,5 punten.

De winnaar: Fffffast
Na bestudering van het antwoord op de in zulke gevallen beslissende benaderingsvraag, bleek ‘Fffffast Racing’ met zijn inschatting van 437 behaalde WK-punten door de MotoGP-wereldkampioen het dichtste bij de waarheid te zitten. Francesco Bagnaia verzamelde in KicXstart GPmanager in totaal maar liefst 517 punten, meer dan welke coureur dan ook. Dus mocht de dolgelukkige teammanager Gerdo Boeve van Fffffast naar Zaltbommel om de hoofdprijs op te halen: de exclusieve Ducati 748 SP van Ducati Zaltbommel!

KicXstart GPmanager 2023

“Ik wist tijdens het laatste weekend in Valencia wel dat we zouden strijden voor de hoofdprijs, de voorsprong op de nummer drie was in die fase al behoorlijk groot. Maar ik wist ook dat CC Team Savelkoulski dezelfde teamsamenstelling had en dat we op een gelijk aantal punten zouden eindigen. Het zou dus volledig aankomen op de benaderingsvraag. Ik maakte me daar best wel zorgen om aangezien ik tijdens het invullen van de benaderingsvraag aan het begin van het seizoen niet echt rekening had gehouden met de punten van de sprintrace. Mijn geluk was dat de nummer twee dezelfde inschattingsfout had gemaakt.” Aldus Boeve, die de fictieve teammanagers van Fffffast, zijn kinderen Seb en Neeva, liet meedelen in de vreugde tijdens de overhandiging bij Ducati Zaltbommel. Eind goed al goed, CC Team Savelkoulski uit Oirsbeek mag een splinternieuwe Damen Tech-Air overall uitzoeken en de nieuwe AGV-helm is er voor Pecco Prosecco’s Squadra uit Heteren. 

Het winnende team
MotoGP          Francesco Bagnaia     517 pt
MotoGP          Marco Bezzecchi        364 pt
Moto2             Pedro Acosta              387,5 pt
Moto2             Fermin Aldeguer        247 pt
Moto3             Ivan Ortola                 207 pt
Moto3             David Alonso              260 pt (na wissel voor Jose Rueda)
Totaal                                                 1.969,5 pt

Austin: uit de puinhoop ontstaat een eerste leider 
Na elk van de drie GP’s werd de top tien van beste scorende teams vrijwel volledig ververst. Met 136 punten trapte Jari Racing uit Zelhem als beste teammanager het seizoen af, dankzij overwinningen van Bagnaia, Holgado en tweede plaatsen voor Viñales en Muñoz. In Argentinië stootte Team Puinhoop uit Eindhoven door naar de top dankzij een overwinning en snelste ronde voor Bezzecchi, een podiumplek en poleposition voor Alex Márquez én podiumfinishes voor Jake Dixon en Diogo Moreira. Het team uit Staphorst deed zijn naam eer aan door tijdens de Grand Prix of the Americas een vrije val in het klassement te maken dankzij Jake Dixon die, nota bene in de opwarmronde, ten val kwam en Alex Márquez die door land- en merkgenoot Jorge Martin uit de wedstrijd werd gekegeld. De nieuwe leider Hier die Ducati!!!!!! zou het langer volhouden aan de top. Het team uit het Groningse Bedum mocht zich, met in zijn kielzorg Crashendo 8 uit Hoogezand, ten tijde van de Motul TT Assen nog steeds de beste teammanager van het jaar noemen.

KicXstart GPmanager 2023

Assen: vijf nieuwkomers in de top 10 
Na Assen meldden zich maar liefst vijf nieuwe teammanagers in de top tien, waaronder de uiteindelijke winnaars Fffffast Racing uit Emst en CC Team Savelkoulski uit Oirsbeek. De stijging aan het firmament was te danken aan Moto3-coureur Rueda die in Assen na drie mindere resultaten eindelijk weer voorin meestreed. Met de latere wereldkampioenen Bagnaia en Acosta en topscorers Bezzecchi, Aldeguer en Ortola in de gelederen waren de kaarten voor deze teammanagers vanaf het begin al goed geschud, maar pas nadat Rueda tijdens de rijderswissel moest wijken voor de sensationele rookie Alonso, ging het écht crescendo richting die schitterende Ducati 748 SP van Ducati Zaltbommel. 

KicXstart GPmanager 2023

Red Bull Ring: winnaars staan op en lopen uit 
Op de Red Bull Ring behaalden de nieuwe koplopers uit Emst en Oirsbeek als eerste duizend punten, terwijl Hier die Ducati!!!!!! de hoofdprijs van Ducati Zaltbommel na de zomerpauze langzaam maar zeker uit handen zag glippen. Door diverse nulscores van Holgado, Arbolino en Alex Márquez, tuimelde het team uit het Groningse Bedum na Misano zelfs uit de top tien. In Motegi werden Fffffast Racing en CC Team Savelkoulski kortstondig buitenom ingehaald door Gravel Trap Racing uit Goes, dat in de zomerpauze afscheid nam van Diogo Moreira, ten gunste van Ivan Ortola. In Australië werd de orde hersteld en na Thailand bedroeg de voorsprong van de beide winnaars op de nummer drie, Troy58Racing uit Zuid-Scharwoude, zo’n 30 punten. In Maleisië keerde Pecco Prosecco’s Squadra terug op plek drie. Het team uit het Gelderse Heteren keek, met een sinds de start van het seizoen ongewijzigde opstelling, inmiddels wel tegen een achterstand van bijna 100 punten aan. De strijd om de derde plek bleef spannend, want na de voorlaatste Grand Prix in Qatar steeg BM Team uit Leek van acht naar drie, dankzij de hoogste score ooit voor Manuel Gonzalez. Door valpartijen van Martin en Bezzecchi en een slechte beurt voor Acosta op zondag in Valencia, moest BM Team zijn topdrieklassering na één race alweer inleveren bij Pecco Prosecco’s Squadra. 

KicXstart GPmanager 2023

De succesformule voor een toptienklassering 
Alle tien topteams maakten gebruik van de diensten van de meest gekozen rijder: Moto2-wereldkampioen Pedro Acosta. Hoogst opmerkelijk is dat Team Hans uit Weurt de Spanjaard halverwege het seizoen inruilde voor Ai Ogura. Het budget dat hij daarmee vrijspeelde ging op aan Ivan Ortola. Een strategisch offer dus dat Hans toch maar even tot positie zes en een setje nieuwe Michelin banden wist te brengen. De tien toppers stelden in MotoGP allemaal wereldkampioen Bagnaia en/of Bezzecchi op en in Moto3 Ortola en/of Alonso. Op één team na maakten alle teammanagers halverwege het seizoen gebruik van de mogelijkheid om maximaal twee coureurs ‘in te ruilen’ voor een beter presterend team. Het team dat op de derde plek eindigde, Pecco Prosecco’s Squadra, bleef met Bagnaia, Bezzecchi, Acosta, Aldeguer, Ortola en Rueda als enige van begin tot eind ongewijzigd in samenstelling. Opmerkelijk is ook dat de winnaars niet twee, maar slechts één coureur de wacht aanzegden; Rueda moest het veld ruimen voor topscorer en rookie Alonso. 

KicXstart GPmanager 2023

Veijer waardevol, maar niet de beste kenner 
Sensationele nieuwkomer Alonso was met een prijs van slechts 900.000 euro het koopje van het jaar. De Spanjaard verzamelde maar liefst 260 punten, hetgeen neerkomt op een prijs van slechts 3.462 euro per punt. Moto3-medestrijders Ortola en onze eigen Collin Veijer leverden na Alonso de meeste waar voor hun geld, gevolgd door Aldeguer in Moto2 en Marco Bezzecchi in MotoGP. Viervoudig Nederlands Superbikekampioen Danny de Boer leek aan het begin van het seizoen onder de kenners het meeste verstand van zaken te hebben, maar die eer ging uiteindelijk naar Oehoe racing van Randy Uildriks. De motorvlogger uit Utrecht eindigde op een 26e plaats, tien posities hoger dan Danny de Boer. Meer dan 100 punten verder naar onderen vinden we Team WalindeSloot Racing. Uw eigen redacteur eindigde met Alex Márquez, Jorge Martin, Manuel Gonzalez, Pedro Acosta, Diogo Moreira en Daniel Holgado op plek 152 als vierde in het kennersklassement. Collin Veijer kon met zijn team – de Staphorster stelde zichzelf niet op, maar koos voor teammaat Sasaki en concurrent Moreira – geen potten breken. Hij eindigde op positie 341 in het algemeen klassement.

KicXstart GPmanager 2023

KicXstart GPmanager ook in 2024!
Goed nieuws, we gaan ook volgend jaar weer door met het leukste managementspel van de Lage Landen. Wederom zal trouwe partner Ducati Zaltbommel garant staan voor de hoofdprijs, wat dat precies zal worden houden we nog even onder de pet, kwestie van de spanning een beetje opvoeren. Ook de rest van de prijzenpot zal weer rijkelijk gevuld zijn. Kortom, ben je aangemeld bij de KicXstart newsletter, check binnenkort je mailbox, en anders lees je het uiteraard in het blad zelf en op deze website. In februari is de kick-off voor KicXstart GPmanager 2024 en de nieuwe hoofdprijs zal te bewonderen zijn op onze stand tijdens de Motorbeurs Utrecht (22/25 feb).

KicXstart GPmanager 2023

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan