Eerste seizoen R3 en R7 Cup afgesloten op Assen

De coureurs van de Yamaha Benelux R3 en R7 Cup hebben het seizoen afgesloten op zaterdag 7 oktober in Assen. Op het TT circuit waren Thije Ligtermoed en Lars ter Veld de winnaars in de R3 Cup. In de R7 Cup was Jaimy Deleersnyder heer en meester en won beide races.

De laatste wedstrijd van het seizoen werd verreden op het TT circuit in Assen, het enige circuit dat twee keer op de kalender staat. Dit keer werd er gereden als onderdeel van het International Dutch Championship, wat betekende dat er in de ochtend werd gekwalificeerd en er in de middag twee races werden verreden. De weersgoden waren de coureurs relatief gunstig gezind: de voorspelde regen zette niet door, wat mede te danken was aan de harde wind. Iets wat rijderscoach Leon Bovee  meegaf tijdens de briefing voorafgaand aan de kwalificatie die op droog asfalt werd verreden.

Yamaha R3 Cup

Het was Kas Beekmans die in de kwalificatietraining de snelste tijd op de klokken zette, op de voet gevolgd door Thije Ligtermoed. De derde tijd was voor Jayant Chote en Lars ter Veld noteerde de vierde tijd voor gastrijder uit de R125 Cup Indi Schunselaar en Tony Guererro. Schunselaar reed al eerder een gastrace op Assen en kwam daarbij meteen op het podium terecht.

Beekmans vertrok in de eerste race vanaf polepositie maar kon daar niet lang van profiteren. Hij kwam al in de eerste ronde ten val en zou zijn weg achteraan het veld moeten vervolgen. Ligtermoed, Chote en Ter Veld vormden vervolgens de kopgroep. Ter Veld liet zien veel opgestoken te hebben bij zijn optreden in de R3 SuperFinale in Portimão een week eerder, en zette de aanval in om de koppositie over te nemen. Dat leek te lukken, maar bij het uitkomen van de bocht na start-finish kwam hij ten val. Het gevecht om de winst ging daarna tussen Ligtermoed en Chote. Het was een spannend gevecht waarbij de jonge honden regelmatig van positie wisselden. Chote ging als leider de laatste ronde in maar het was Ligtermoed die bij de beslissende laatste GT-bocht Chote eruit remde en er met de overwinning vandoor ging. Ook om de derde plaats was er een felle strijd tussen Guererro en Schunselaar, die in het voordeel van Schunselaar beslist werd. Hij mocht met Ligtermoed en Chote mee naar het podium.

De gevechten in de eerste race waren al mooi om te zien, maar in de tweede race werd het nog spannender nadat er een kopgroep van maar liefst vijf man ontstond. Ter Veld, Ligtermoed, Beekmans, Chote en Schunselaar streden om iedere millimeter en wisselden voortdurend van positie. Ligtermoed zag zijn kansen op een tweede overwinning in rook opgaan toen hij in de laatste ronde ten val kwam. Het was Ter Veld die in de eindfase door de groep naar voren kwam en in de laatste ronde de leiding overnam. Het lukte hem zijn eerste plaats te verdedigen en nog net voor Beekmans als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door te komen. Chote werd derde voor Schunselaar. Ter Veld sloot zo het seizoen af met zijn allereerste overwinning in de R3 Cup.

Het seizoen werd in Assen afgesloten maar Kas Beekmans was in Colmar-Berg al zeker van het kampioenschap. Ondanks zijn nulscore door zijn val in de tweede race verzekerde Ligtermoed zich van de tweede plaats in de eindstand voor Chote. Zij zullen hun bekers uitgereikt krijgen tijdens de Yamaha Racing bLU cRU Benelux kampioenshuldiging later dit jaar.

Rijderscoach Leon Bovee kijkt tevreden terug op een seizoen waarin er mooie strijd werd geleverd en jonge coureurs zichtbaar groeiden.

“Dit jaar zijn we gestart met een nieuw concept waarbij de R3 Cup terug naar de Benelux is gehaald. Het doel is jonge rijders uit voornamelijk de R125 Cup maar ook andere competities te begeleiden bij de overstap van de kleine naar de grote circuits. Niet alleen waren er dit seizoen vaste rijders die de overstap maakten, er grepen ook een aantal coureurs de mogelijkheid aan om alvast 1 of 2 races als gast mee te rijden, om zo aan de R3 Cup te kunnen proeven. Niet alleen de begeleiding en coaching, maar ook de aanwezigheid van ervaren rijders zorgt ervoor dat nieuwkomers snel op niveau komen. Kas Beekmans is een zeer sterke, ervaren coureur en de anderen konden zich aan hem optrekken. Het resultaat daarvan was goed zichtbaar in de laatste race, waarbij er een kopgroep van 5 coureurs was die een prachtige strijd leverden. Het ziet ernaar uit dat volgend jaar meer R125 rijders overstappen, het is wederom aan ons om die overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen en zo goed mogelijk te begeleiden. Daar doen we ons uiterste best voor.”

UITSLAGEN R3 CUP

RACE 1

1 Thije Ligtermoed

2 Jayant Chote

3 Indi Schunselaar

RACE 2

1 Lars ter Veld

2 Kas Beekmans

3 Jayant Chote

EINDSTAND KAMPIOENSCHAP

1 Kas Beekmans

2 Thije Ligtermoed

3 Jayant Chote

Yamaha R7 Cup

De snelle Belg Jaimy Deleersnyder was in het eerste seizoen van de R7 Cup dé te kloppen man. Ook in de kwalificatietraining op Assen was hij veruit de snelste op de baan. Ronald Beitler heeft inmiddels zijn draai goed gevonden op de R7 en noteerde de tweede tijd voor Davy Kersten. Sander van der Wal zette de vierde tijd op de klokken voor Thibault Vincken, die iedere wedstrijd progressie toont. De zesde tijd was voor Sem Ligtenberg. Hij kwalificeerde zich voor Corine Brandhorst, die in de tussenstand voor hem op een tweede plaats staat. De kampioenstitel was door Deleersnyder in Colmar-Berg al veilig gesteld, maar in Assen zou de strijd om de laatste podiumplaatsen worden beslist.

In de eerste race was het alleen Beitler die Deleersnyder nog even in het vizier kon houden. Deleersnyder reed vervolgens weg bij de concurrentie en kwam na 10 ronden als winnaar over de finish. Beitler reed in een eenzame race naar de tweede plaats en na het uitvallen van Kersten reed Van der Wal onbedreigd naar de laatste podiumplaats. Brandhorst had geen beste start maar herpakte zich en klom op naar een vijfde plaats achter een sterk rijdende Vincken. In de vijfde ronde kwam Vincken ten val en nam Brandhorst de vierde plaats over om die niet meer af te staan. Ligtenberg werd vijfde en daardoor vergrootte Brandhorst haar voorsprong op Ligtenberg in het kampioenschap.

In de tweede race was het wederom Deleersnyder die oppermachtig was en Beitler die tweede werd. Kersten reed nu wel de race uit en stelde de laatste podiumplaats veilig. Van der Wal bezette de vierde positie voor Ligtenberg en Brandhorst. In de vierde ronde kwam Brandhorst ten val en ze zou haar weg niet meer kunnen vervolgen. Ronald Veenbrink snoepte de vijfde plaats nog van Ligtenberg af, maar Ligtenberg zou aan een zesde plaats genoeg hebben voor de tweede plaats in het kampioenschap.

Deleersnyder sloot zijn seizoen in Assen in stijl af met winst in beide races. Tijdens de kampioenshuldiging zal hij de grootste beker in ontvangst mogen nemen. Ligtenberg werd tweede in het kampioenschap en Brandhorst sloot het seizoen weliswaar af met een schuiver maar kan terugkijken op prachtige resultaten en een derde plaats in de eindstand.

Klasse-coördinator Bob Withag:

We hebben dit jaar met de R7 Cup een splinternieuwe klasse in het leven geroepen voor coureurs in alle leeftijden, waarin betaalbaar racen en plezier in het rijden hoog in het vaandel staan. Maar het competitie-element wordt zeker niet vergeten! Dankzij deelname van diverse gastrijders uit verschillende landen in nagenoeg alle wedstrijden konden onze coureurs veel leren. De samenwerking met andere landen heeft dan ook zeer goed uitgepakt. Wat de klasse verder tekent is de gemoedelijke sfeer en saamhorigheid naast de baan. Al met al is er dit jaar al iets mooi neergezet, wat volgend seizoen zeker verder zal groeien.”

UITSLAGEN R7 CUP

RACE 1

1 Jaimy Deleersnyder

2 Ronald Beitler

3 Sander van der Wal

RACE 2

1 Jaimy Deleersnyder

2 Ronald Beitler

3 Davy Kersten

EINDSTAND KAMPIOENSCHAP

1 Jaimy Deleersnyder

2 Sem Ligtenberg

3 Corine Brandhorst

Deel

Gerelateerde artikels