Eerste rijindruk: CFMoto 675NK

CFMoto 675NK

Tijdens de presentatie van de CFMoto 700MT Adventure eerder deze week, mochten we ook even aan de rol met de 675NK. Twee sessies van een goed kwartier op het kartcircuit van Portimāo volstaan niet om van een volwaardige test te spreken, maar na een dik halfuur aan het stuur van de 675NK heb je wel een degelijke eerste indruk van deze nagelnieuwe driecilinder die keet komt schoppen in de middenklasse.

CFMoto breidt zijn gamma jaar na jaar uit en voegt niet alleen nieuwe modellen toe, de Chinese fabrikant is ook niet te beroerd om nieuwe motorisaties en concepten uit te proberen. Op de 2024 Eicma presenteerden ze een elektrische crossmotor en het verbluffende V.04 Core of Speed motorblok, een 61,5 kilo lichte 90° V4 van 212 pk.

Is het bij sommige fabrikanten soms onduidelijk of zo’n prototype er daadwerkelijk zal komen, dan maken ze bij CFMoto hun beloften wel degelijk waar. In 2023 presenteerden ze een 675cc drie-in-lijn en kijk, voor modeljaar 2025 staan de gekuipte 675SR-R en de naakte 675NK gewoon in de winkel. De presentatie van de SR-R op het circuit van Portimão viel letterlijk in het water, met de 675NK konden we wel even aan de rol op het kartcircuit.

CFMoto 675NK

Lichtshow
In een tijd dat op vlak van design alles wel al een keer is geprobeerd, moet je van goeden huize zijn om nog met iets origineels op de proppen te komen. Het ‘doorkijkkontje’ van de 675cc tweeling is nadrukkelijk geïnspireerd door de Panigale (om niet te zeggen dat het een kopie is), maar CFMoto hangt daar wel het mooiste achterlicht van de huidige generatie motoren achter. Het dunne stripje leds is subliem en start je de motor op, dan floepen alle leds één na één aan waarna ook de knipperlichten oplichten.

De voorkant met snorvormige led past perfect in de designtaal die CFMoto voor de NK-reeks op papier zette en met de banaanvormige alu swingarm en de uitlaat rechts onder het blok ziet de NK er compact en gespierd uit. Rond het blok zitten geen kabels of leidingen die de looks van de motor verknoeien, de Glacier White kleurstelling staat wat mij betreft de 675NK wat beter dan het eerder vlakke en bijna saaie Tundra Grey.

CFMoto 675NK

Karten zonder kaart
Met een zithoogte van 810 mm en een rijklaar gewicht van 189 kilo (ondanks het gebruik van een vrij eenvoudig CrMo buizenconstructie voor het hoofdframe) is de 675NK een motor die vele rijders zal passen. De zithouding is niet overdreven sportief, het is niet zo dat je extreem diep naar het brede stuur moet zoeken.

Het 5” TFT-dashboard is goed afleesbaar; de mogelijkheid om het dashboard aan je telefoon te koppelen en op die manier naar je bestemming te navigeren is op een kartcircuit niet meteen van levensbelang, dus hoe goed dat systeem werkt zal uit een grondige test van de machine moeten blijken. Op het dashboard zie je naast de bandenspanning ook de temperatuur in de rubbers.

Klank- en lichtshow
66 kW of een krappe 90 pk heeft de nagelnieuwe drie-in-lijn bij 11.000 toeren in de aanbieding, liefhebbers van koppel kunnen op weg met 68 Nm bij 8.250 toeren. Goed om weten is dat 75 % van het maximale koppel (50 Nm dus) al bij vierduizend omwentelingen beschikbaar is.

CFMoto 675NK

De driepitter heeft niet de groezelige, grauwe en heel mechanische sound van pakweg de oude Triumph 1050 triple en spint tegelijk niet zo zijdezacht als een lichte MV Agusta driecilinder. De CFMoto zit daar qua uitlaatsound tussenin en klinkt echt goed.

Dat CFMoto het compleet nieuw ontwikkelde blok toch met een klassieke gaskabel aanstuurt is ongetwijfeld een keuze die vanuit budgettair oogpunt is gemaakt. Waarmee CF wel meteen de deur sloot voor rijmodi en een quickshifter de je ook bij het afschakelen kunt gebruiken. De 675NK is wel standaard voorzien van een quickshifter, maar die werkt dus enkel bij het opschakelen. De slipperkoppeling is standaard, net als tractiecontrole die je in twee niveaus kunt instellen en (niet-uitschakelbaar) ABS. Rem- en koppelingshendel zijn instelbaar.

CFMoto 675NK

Mickey Mouse
Hoewel het minuscule duozadel hoog boven het zitje van de bestuurder zit, heb ik met mijn 1m82 genoeg plek om op het korte rechte stuk mijn derrière ver genoeg achteruit te steken om mijn kin op de tank te kunnen leggen. De eerste paar rondes zijn uiteraard nodig om het Mickey Mouse-baantje een beetje te leren kennen, al ligt er dan al een Britse collega op zijn linkerzij in de grindbak te spartelen. Na vier wat snellere rechterbochten is de linkerkant van de CST S3N band alweer zodanig afgekoeld dat de grip ver te zoeken is.

Gedurende de twee sessies zullen de banden trouwens nooit echt op temperatuur komen, ondanks het prima weer, de flinke acceleraties en het harde aanremmen. Na de lange rechter die ook start en finish vormt moet je stevig in de ankers voor een eerste rechtse en dat moet je met beleid doen. Knijp je hard door in de voorremmen (J.Juan radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen met een wat apart systeem om extra verkoelende rijwind naar de klauwen te geleiden), dan wordt de achterkant heel licht en wat zoekerig.

CFMoto 675NK

Op het baantje beperk ik me tot de eerste drie versnellingen en schakelt de quickshifter feilloos op. Het blok klimt gretig in de toeren en voelt zelfs iets sterker aan dan wat je op basis van de cijfers zou verwachten. In een heel krappe bocht hou je bij voorkeur wel een heel klein beetje toeren want als je vanaf nul het gas opendraait kan dat met een hikje gepaard gaan.

Op het relatief kleine circuit ben ik de 140 km/u niet gepasseerd en de twee sessies waren goed voor slechts een dertigtal minuten rijtijd, zodat ik nog niks zinvols kan zeggen over stabiliteit aan hoge snelheid of comfort op lange ritten. Het stuurgedrag van de 675NK is wel heel kwiek zonder dat het nerveus aanvoelt en je hebt meer dan genoeg ruimte om links en rechts naast de machine te gaan hangen. Ook met de grondspeling is niks mis.

CFMoto 675NK

Prijsvechter
Zoals we dat van CFMoto gewend zijn is de prijs het voornaamste verkoopargument: 7.999 euro in Nederland en exact duizend euro minder in België zijn bijzonder scherpe tarieven. Een Triumph Trident 660 is 1.600 euro duurder, een Yamaha MT-09 is weliswaar krachtiger (119 pk), maar met zijn 12.799 euro ook fors duurder. Een MV Agusta Brutale R is meer dan dubbel zo duur dan de CFMoto 675NK en dan hebben we het wel gehad met de driecilinderconcurrentie.

Maakt het aantal cilinders je niet uit, dan kan je ook een Kawasaki Z650, een KTM 790 Duke en een Honda CB750 Hornet tot de concurrenten rekenen, al heeft geen van die machines dat onovertroffen driecilindergevoel in huis. Dat het elektronicapakket beperkt is zullen de meeste potentiële klanten ongetwijfeld met de mantel der euro’s (het moet niet altijd liefde zijn) bedekken. Want voor je zevenduizend ballen moet je ook niet alles willen.

CFMoto 675NK

Door het beperkte aantal rijfoto’s tijdens de presentatie zagen we ons genoodzaakt ook foto’s van collega-journalisten te gebruiken om de motor voldoende in beeld te kunnen brengen.

Motor: 675cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde driecilinder
Boring x slag:  72 x 55,2 mm
Compressieverhouding:         11,5:1
Max. vermogen:         90 pk @ 11.000 tpm
Max. koppel: 68 Nm @ 8.250 tpm
Brandstofvoorziening:           Bosch injectie, gaskabel
Transmissie:    zesbak, slipperclutch, ketting, quickshifter up
Frame: stalen buizenframe met aluminium dubbelzijdige swingarm
Voorvering:     41 mm Kayaba upside-down, volledig verstelbaar, veerweg 130 mm
Achtervering:  KYB monoshock, veervoorspanning en uitgaande demping verstelbaar, veerweg 130 mm
Voorrem:        300 mm schijven met J.Juan vierzuigerremklauwen, ABS
Achterrem:     240 mm schijf met J.Juan enkelzuigerremklauw, ABS
Banden voor/achter:  120/70-ZR17 / 180/55-ZR17 (CST S3N)
Wielbasis:       1.400 mm
Balhoofdhoek/naloop:           23,7°/93,2 mm
Gewicht:         189 kilo (rijklaar)
Zithoogte:       810 mm
Tankinhoud:   15 l
Prijs Nederland:         € 7.999,-
Prijs België:     € 6.999,-


Tekst Bart De Schampheleire • Fotografie CFMoto Media Crew

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati Multistrada V2 S

Kort getest: Ducati Multistrada V2 S

Ducati heeft opnieuw flink geïnvesteerd in een compleet nieuwe Multistrada V2 (S) die een plekje krijgt midden in het segment van de avontuurlijke toermotoren. Nieuw