De elektronische innovaties van Ducati

Ducati innovaties

Heel wat elektronische systemen die vandaag de dag standaard zijn op motorfietsen werden voor het eerst geïntroduceerd door Ducati.

Zo was Ducati in 2008 met de 1098R de eerste fabrikant die tractiecontrole introduceerde op een motorfiets, een jaar later volgde de ledkoplamp op de Streetfighter 1100. In 2010 kwam Ducati met een nieuwe wereldprimeur met de introductie van rijmodi op de Multistrada 1200 S. Andere elektronische innovaties uit de Ducati-koker zijn onder meer het TFT-dashboard (2011, Diavel) en EBC of elektronisch motorremmanagement (2012, 1199 Panigale).

Ducati innovaties

In 2018 introduceerde Ducati het Slide By Brake-systeem dat gecontroleerd sliden onder het remmen mogelijk maakt op de Panigale V4. Ook het eerste radarsysteem in de motorwereld was van de hand van Ducati, wat de deur openzette voor adaptieve cruisecontrole en dodehoekdetectie (Multistrada V4). Dit jaar, tenslotte, introduceerde Ducati een geavanceerd systeem op de Multistrada V4 Rally dat door het uitschakelen van de twee achterste cilinders het brandstofverbruik en de warmte vermindert.

Voor de ontwikkeling van die verschillende technologieën werkt Ducati nauw samen met zijn leveranciers, denk maar aan Pirelli, Brembo, Bosch… Daardoor hebben de Italianen de volledige controle over de geïmplementeerde technologieën, waardoor ze de toepassingen ook onbeperkt kunnen aanpassen.

Ducati innovaties

Het zal niet verbazen dat de afdeling Electrical & Electronic Systems (die deel uitmaakt van Ducati’s R&D-divisie) de werkingsmiddelen in iets meer dan tien jaar verviervoudigd zag en dat er vaak gebruikgemaakt wordt van de expertise die in de Ducati Corse-afdeling wordt vergaard.

Verder beschikt Ducati over verschillende interne laboratoria, waaronder Electrical & Electronic Testing, waar tijdens de ontwikkelingsfase uitgebreid getest kan worden zonder dat daarvoor beroep gedaan moet worden op externe partijen. Zo worden in het Elektrische en Elektronische labo tests uitgevoerd in speciale klimaatkamers om thermische en omgevingsomstandigheden zoals extreme hitte, zware regenval of zoutnevel te kunnen nabootsen. Ook software debugging en mobiele app activiteiten worden uitgevoerd binnen Electrical & Electronic Testing.

Benieuwd met welke innovaties Ducati nog allemaal zal komen…

Ducati innovaties

Deel

Gerelateerde artikels

QJ SRT 700 X Touring

MotoMondo introduceert QJMOTOR

Vanaf mei zal MotoMondo, importeur van onder meer Royal Enfield, Moto Morini en Mash, het merk QJMOTOR introduceren op de Beneluxmarkt. De fabrikant is bij