Oké, in principe is het goed nieuws, het o zo sympathieke Buell Motorcycles aast op een terugkeer en heeft grootse plannen. Maar op hoeveel krediet kan een merk dat zo vaak onderuit ging eigenlijk nog rekenen?
Eerst het goede nieuws. Buell maakt bij monde van de nieuwe CEO Bill Melvin bekend dat het aast op een terugkeer. Hierbij zal het merk in eerste instantie gebruik maken van de bekende 1190-twins zoals we die het laatst nog zagen in de EBR 1190RX en SX. Het nieuwe Buell is onderdeel van EBR, oftewel Erik Buell Racing, dat de Buell naam onlangs overnam. Oprichter Erik Buell zelf is er echter niet bij betrokken, of tenminste, er wordt met geen woord gerept over de man die ooit als engineer bij Harley het merk oprichtte in 1983.
Buell 3.0 (of is het 6.0?) hamert op het betere ‘Made in America’ gevoel, en spreekt over met de hand geproduceerde machines in de fabriek in Grand Rapids. Als eerste zal een Superbike variant op de markt komen wat een directe afgeleide zal zijn van de EBR 1190. Met dik 185 pk valt er over vermogen ook naar huidige maatstaven nog steeds niet te klagen. Wel zal de boel bijvoorbeeld Euro5-proof gemaakt moeten worden. De vraag is vervolgens wie er op een niche superbike zit te wachten? Een segment dat het niet moet hebben van de dikke verkoopaantallen en waar de gevestigde orde, met dank aan dure MotoGP-techniek, de maat slaat. Daar speelt het merk op in door aan te kondigen dat het op het V-twin platform meerdere modellen (10 stuks!) zal gaan produceren in 2024; Naked, Touring, Adventure, Allroad en zelfs Cruisers. Stuk voor stuk categorieën met nogal wat concurrentie, waar merken met fijnmazige dealernetwerken en tot in de puntjes doorontwikkelde motoren vechten om marktaandeel.
Hoe baanbrekend is een Buell nog anno 2022 (het jaar van de geplande terugkeer) met z’n ‘brandstof in het frame’ techniek en ZTL-velgremmen? Maar vooral, zit het publiek nog te wachten op een merk dat eerst (zeer spijtig) overboord werd gegooid door Harley (2009) en daarna, na een geflopt WK Superbike avontuur, als EBR (en na een faillissement als Hero) nooit van de grond kwam?