Benelux scoort (alweer) op Honda Global Motorcycle Technician Contest

Honda Global Motorcycle Technician Contest

Honda organiseert elk jaar de Global Motorcycle Technician Contest, een wedstrijd voor de allerbeste Honda-mecaniciens. Dat we in de Lage Landen wel een paar Honda-monteurs met gouden handen hebben is al langer bekend, we scoren al jaren met regelmaat zeer goed in Honda’s jaarlijkse wedstrijd.

Voor 2023 mochten Jos Pols (Pols Motoren, Waalwijk) en Nico Blanckaert (Motorcenter Westhoek Veurne, België) naar Japan. Goed zijn in je vak en je job graag doen is één ding, deelnemen aan een heus WK voor monteurs is nog andere koek – laat staan zilver pakken.

“Ik ben eigenlijk altijd wel competitief ingesteld”, lacht Jos Pols . “Niet zozeer om mezelf te vergelijken met anderen, maar puur om het beste uit mezelf te halen. Dat facet heb ik ook doorgeduwd in mijn voorbereiding: ik trok gewoon 100 % voorbereid naar Japan, niks had ik aan het toeval overgelaten. Zo heb ik gigantisch veel aan E-learning en online trainingen gedaan, heb ik alle oude documentatie doorgenomen van collega’s die naar trainingen waren geweest, en heb ik een pak opgestoken in de Honda Academy in Duitsland.”

Honda Global Motorcycle Technician Contest_Pols

“Daardoor heb ik ook zo veel bijgeleerd – ook elementen die helemaal niks te maken hebben met mijn dagelijkse job, maar waar ik alles over wilde weten. Die competitiviteit helpt mij enorm om meer te doen, meer te leren en te groeien. En als je dan met zo’n resultaat mag thuiskomen, geeft dat een enorme voldoening. De kroon op het werk”, besluit Pols.

Al kwam de tweede plaats op het WK niet zomaar uit de lucht vallen voor onze landgenoot. “Op het WK lag de nadruk duidelijk op onze vaardigheden: we kregen een motorfiets die volgens het scenario een jaar had stilgestaan, en waar de fictieve klant zelf al zonder succes aan had gesleuteld en van nieuwe brandstof had voorzien – maar ‘m niet meer had kunnen redden. Zelfs het display ging niet meer aan. Aan ons de opdracht om de motor opnieuw aan de praat te krijgen. Concreet waren er drie problemen die we binnen de 50 minuten moesten opsporen en verhelpen. Een soort motorische variant van een escape room. Maar ik doe dit werk al meer dan twintig jaar. Daardoor zit er een pak routine in m’n handelen, wat op zijn beurt veel scheelt qua tijd. Dat heeft me gegarandeerd geholpen.”

Honda Global Motorcycle Technician Contest_Pols

Ook Belgische collega Nico Blanckaert blikt tevreden terug: “Het was bovenal een heel leerrijke ervaring. Naar mijn aanvoelen is het tijdens zo’n wedstrijd vooral belangrijk om kalm te blijven, je eigen ervaring zo goed mogelijk te gebruiken en een beetje geluk hebben met de proeven – er zijn altijd uitdagingen die je beter liggen dan andere. Sommige situaties heb je zelf al meegemaakt in de werkplaats, maar je kan even goed op een probleem stuiten dat je nog nooit eerder hebt opgelost. Voor alles een eerste keer! (lacht) Al moet je ook om kunnen met het feit dat er altijd wel iemand op je vingers staat te kijken, van de jury, over de cameramensen tot het aanwezige publiek. Elke beweging wordt onder een vergrootglas gelegd. Je mag die druk niet onderschatten.”

Honda Global Motorcycle Technician Contest_Blanckaert

“Uiteindelijk zat er voor mij persoonlijk helaas geen top drie in, deze editie”, vervolgt Blanckert. “Al zal ik er niet ver af geweest zijn. (lacht)  Ach, als je er bij nadenkt, kan je er moeilijk rouwig om zijn: er zijn over de hele wereld 89.000 geregistreerde Honda-mecaniciens aan de slag. Dat ik al in dit selecte kransje van tien monteurs ben geraakt, is op zich al een prestatie om trots op te zijn.”

Jos Pols (36)
Aantal jaar ervaring: 22
Huidige functie: Chef Werkplaats bij Pols Motoren (eigenaar, samen met broer Bart)
Palmares: 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2021), 1e plaats European Honda Technician Skill Contest (2022), 2e plaats Worldwide Honda Technician Skill Contest (2023)

Nico Blanckaert (53)
Aantal jaar ervaring: ruim 30 jaar
Huidige functie: Zaakvoerder en hoofdmonteur Motorcenter Westhoek Veurne
Palmares: 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2000), 2de plaats European Honda Technician Skill Contest (2000), 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2021), 3de plaats European Honda Technician Skill Contest (2022)

Honda Global Motorcycle Technician Contest_Blanckaert

Deel

Gerelateerde artikels

Honda CB650R E-Clutch

Kort getest: Honda CB(R)650R E-Clutch

De CB750 Hondamatic uit de 20e eeuw, de DN-01 van 2009, de Dual Clutch Transmission, toepassing van quickshifters omdat de mode het voorschrijft en dan