Badie kampioen KicXstart Yamaha R125 Cup met 1 punt!

Op de TT Junior Track in Assen werd op zondag 6 oktober de afsluitende wedstrijd van het KicXstart Yamaha R125 seizoen verreden. Het werd een ware thriller waarin Nick Roelfsema de races domineerde maar Levi Badie door beide keren als tweede te eindigen met 1 punt meer dan Roelfsema de kampioenstitel veroverde.

Levi Badie begon aan het weekend met een voorsprong van 11 punten op Roelfsema. Roelfsema moest de eerste wedstrijd van het seizoen laten schieten vanwege een blessure maar won daarna alle overige races in Assen. Zou hij dat bij de laatste wedstrijd ook doen, dan zou Badie alleen met twee tweede plaatsen voldoende punten verzamelen om de titel mee naar België te nemen. Ook zijn landgenoot Kjen Caenen was met 18 punten achterstand nog in de race om de titel.

De snelste tijden werden ijdens de derde kwalificatie op zondagochtend neergezet. Roelfsema en Badie reden als enige onder de 57 seconden waarbij Roelfsema een fractie sneller was en van polepositie mocht vertrekken. Kay van Steenbergen zette de derde tijd neer voor Kevin de Haan, Kjen Caenen en Colin Broesder.

Race 1

Roelfsema nam na het doven van de lichten de koppositie in handen en sloeg direct een gat wat niet meer dicht zou worden gereden. Alle druk dus op Badie die het groepje daarachter aanvoerde met Van Steenbergen, De Haan, Broesder en De Vries. Van Steenbergen en Broesder kwamen met elkaar in aanraking waarbij van Steenbergen ten val kwam en Badie met De Haan verder zou strijden om de tweede plaats. De Haan wist Badie in de elfde ronde nog te passeren maar Badie pakte de tweede plaats weer terug en zou deze niet meer uit handen geven. Een cruciale positie: zou Roelfsema de tweede race ook winnen dan heeft Badie voldoende aan nogmaals een tweede plaats om de titel veilig te stellen.

Race 2

De strijd om het kampioenschap ging in de tweede race alleen nog tussen Roelfsema en Badie. De spanning op en naast de baan was om te snijden. Roelfsema nam weer direct kopstart maar in de eerste ronde kwamen Ayesh Remmers en Noah de Kort op een snel gedeelte ten val. Medische assistentie was nodig en de race werd door middel van de rode vlag onderbroken. Beide coureurs liepen niet veel later weer zelfstandig van de baan maar zouden de race niet vervolgen. Vanwege de kou in de late middag volgden er twee opwarmronden voor de herstart. Roelfsema en Badie hadden het hoofd koel gehouden: Roelfsema sloeg opnieuw een gat terwijl Badie de tweede plaats strak in handen hield. Caenen en De Haan vonden nog wel aansluiting bij Badie maar er werd niet meer van positie gewisseld. Roelfsema won daarmee de race en schreef de dagzege op zijn naam maar Badie mag zichzelf de nieuwe kampioen in de KicXstart Yamaha R125 Cup noemen. Hij wint daarmee niet alleen de bijbehorende cup maar krijgt van Yamaha Motor Europe ook een jaar lang de beschikking over een Yamaha R3 om aan de R3 Cup deel te kunnen nemen. Roelfsema won het Rookie kampioenschap. Hij was in 2019 de snelste nieuwkomer voor Van Steenbergen en Dion Horstmann.

Kampioen Badie kijkt tevreden terug op het seizoen. ‘Dit jaar ging ik helemaal voor het R125 kampioenschap. Ik had een goed ritme en vanochtend eigenlijk ook helemaal geen stress toen ik opstond. De kwalificaties verliepen goed en in de eerste race was ik zeker van mijn zaak. Kevin passeerde me maar ik wist dat ik hem weer terug in kon halen. Pas in de tweede race begon het toch even te kriebelen, toen kwam het er echt op aan. Maar ook toen kon ik de tweede plaats goed vasthouden en dat was genoeg voor het kampioenschap!’

Roelfsema kon niet meer doen dan winnen. ‘Ik begon de dag met goede moed, het kon immers nog! Maar dan moest er wel ook een wondertje gebeuren en helaas gebeurde dat niet. Ik ben desondanks heel tevreden met de overwinningen en heb een prima seizoen gedraaid. En met het Rookies kampioenschap ook nog een titel op zak.’