Aprilia lanceert nieuwe RX en SX 125

Nu ja, ‘nieuwe’ is misschien een beladen term om te zeggen dat ook de kleinste rakkers uit Noale niet ontsnappen aan het Euro5-bijl. Puur uiterlijk pakt Aprilia de aansluiting van de tank op zadel en zijkappen aan, en krijgen beide nieuwkomers verse laklaagjes (Rally Tribute en Silver Speedway op beide modellen, Red Raceway extra op de SX). Waarbij vooral opvalt dat de kleur paars in motorland duidelijk aan een revival toe is. En als één merk weet hoe ‘t daarmee moet omgaan… De rest van het kuipwerk, het zadel en de neus blijven ongewijzigd.

Zoals dat ook op de afzwaaiende tweeling ‘t geval was, zijn beide machines identiek, afgezien van de wielen, banden, remmen – en uiteraard ook de naam. De straatgerichte SX 125 krijgt twee 17-duimswielen, terwijl de meer op onverhard beluste RX 125 een groter voorwiel (21-duims) en één maatje extra aan achterwiel (18-duims) krijgt. Beiden met passend rubber. Het frame, de ophanging en het blok zijn tot op de laatste bout identiek.

Over dat blok gesproken: de meest opvallende nieuwigheden zitten in de 124cc grote, vloeistofgekoelde ééncilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen. Vermogensgewijs scoren beide telgen de wettelijke 15 pk, al wordt dat iets eerder aangetikt (bij 10.000 tpm). Om dat vermogen te genereren werd de kop bijgebeiteld, met een nieuwe verbrandingskamer, dito in- en uitlaatkanalen, een andere bougie, iets agressiever geslepen nokken en aangepaste klepveren en -stoters. Al stopt het daar niet: het gasklephuis werd door Aprilia iets hoger geplaatst voor een meer directe instroom, een nieuw luchtfilter maakt z’n intrede en ook de uitlaatlijn (nieuwe kat en demper) wordt volledig bijgespijkerd voor 2021.

Dus: geen vermogensverlies, maar hoe zit ‘t met een eventuele gewichtstoename door Euro5? Wel, ook die is er niet. Met een rijklaargewicht van 134 kg scoren beide machines even goed als hun voorganger op de weegschaal. Prijzen of beschikbaarheid zijn helaas nog niet bekend.

Tech Specs

 class=

Deel

Gerelateerde artikels

Suzuki stickerset

Stickertuning voor GSX-8S en R  

De GSX-8S en zijn gekuipte broertje GSX-8R zien er sowieso al verre van verkeerd uit; maar omdat alles altijd beter kan komt Suzuki nu met

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 met de MT-01 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. Vanwege de prijs, het