Aprilia lanceert nieuwe RX en SX 125

Nu ja, ‘nieuwe’ is misschien een beladen term om te zeggen dat ook de kleinste rakkers uit Noale niet ontsnappen aan het Euro5-bijl. Puur uiterlijk pakt Aprilia de aansluiting van de tank op zadel en zijkappen aan, en krijgen beide nieuwkomers verse laklaagjes (Rally Tribute en Silver Speedway op beide modellen, Red Raceway extra op de SX). Waarbij vooral opvalt dat de kleur paars in motorland duidelijk aan een revival toe is. En als één merk weet hoe ‘t daarmee moet omgaan… De rest van het kuipwerk, het zadel en de neus blijven ongewijzigd.

Zoals dat ook op de afzwaaiende tweeling ‘t geval was, zijn beide machines identiek, afgezien van de wielen, banden, remmen – en uiteraard ook de naam. De straatgerichte SX 125 krijgt twee 17-duimswielen, terwijl de meer op onverhard beluste RX 125 een groter voorwiel (21-duims) en één maatje extra aan achterwiel (18-duims) krijgt. Beiden met passend rubber. Het frame, de ophanging en het blok zijn tot op de laatste bout identiek.

Over dat blok gesproken: de meest opvallende nieuwigheden zitten in de 124cc grote, vloeistofgekoelde ééncilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen. Vermogensgewijs scoren beide telgen de wettelijke 15 pk, al wordt dat iets eerder aangetikt (bij 10.000 tpm). Om dat vermogen te genereren werd de kop bijgebeiteld, met een nieuwe verbrandingskamer, dito in- en uitlaatkanalen, een andere bougie, iets agressiever geslepen nokken en aangepaste klepveren en -stoters. Al stopt het daar niet: het gasklephuis werd door Aprilia iets hoger geplaatst voor een meer directe instroom, een nieuw luchtfilter maakt z’n intrede en ook de uitlaatlijn (nieuwe kat en demper) wordt volledig bijgespijkerd voor 2021.

Dus: geen vermogensverlies, maar hoe zit ‘t met een eventuele gewichtstoename door Euro5? Wel, ook die is er niet. Met een rijklaargewicht van 134 kg scoren beide machines even goed als hun voorganger op de weegschaal. Prijzen of beschikbaarheid zijn helaas nog niet bekend.

Tech Specs

 class=

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati DesertX Rally

Ducati introduceert DesertX Rally

Met de slogan ‘Race Wilder’ – een mens moet íets verzinnen – lanceert Ducati een Rally-versie van de DesertX, die op een aantal cruciale punten

BMW M 1000 RR

Kort getest: BMW M 1000 RR

Terwijl aan de onderkant van de markt steeds meer charmante, lichte sportmoren hun opwachting maken, wordt het feestje aan de bovenkant steeds exclusiever en exotischer.

Aprilia RS 457

Surprise! Aprilia RS 457

Eerlijk gezegd zagen wij deze niet direct aankomen, de nieuwe Aprilia RS 457. Het kleine broertje van de RS 660 is speciaal uit de hoge hoed getoverd